Bernie Sanders.
Bernie Sanders. Foto: berniesanders.com

Bernie Sanders wil 32-urenweek met loonbehoud

Exact een maand geleden stelde PS de 32-urige werkweek voor als prioriteit voor hun partijprogramma voor de verkiezingen straks in juni. Bernie Sanders heeft nu in de VS ook een wetsvoorstel ingediend voor een 32-urenweek met loonbehoud.

vrijdag 22 maart 2024 17:00
Spread the love

 

In de VS is de werkweek sowieso gemiddeld langer dan van werknemers in andere rijke landen. Bernie Sanders, die senator is in de staat Vermont, wil daar met zijn wetsvoorstel van een 32-urenweek verandering in brengen.

Hij wil een standaardwerkweek invoeren van 32 uur met loonbehoud. In de Senaat krijgt hij hiervoor steun van de Democratische senator van Californië, Laphonza Butler, en afgevaardigde Mark Takano, ook een Californische Democraat, heeft een vergelijkbare wetgeving voorgesteld in het Huis van Afgevaardigden.

Productiever en toch langer werken

“Overstappen naar een 32-urige werkweek zonder loonverlies is geen radicaal idee”, zei Sanders donderdag 14 maart toen hij dit wetsvoorstel aankondigde. “Tegenwoordig zijn Amerikaanse werknemers ruim 400 procent productiever dan in de jaren 40. Toch werken miljoenen Amerikanen langere uren tegen lagere lonen dan tientallen jaren geleden.”

“Dat moet veranderen. De financiële winsten ten gevolge van de grote vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie, automatisering en nieuwe technologie moeten ten goede komen aan de arbeidersklasse, en niet alleen aan de CEO’s van grote bedrijven en rijke aandeelhouders op Wall Street.”

Daarnaast “is het tijd om het stressniveau in ons land te verminderen en Amerikanen te laten genieten van een betere levenskwaliteit. Het is tijd voor een 32-urige werkweek zonder loonverlies”, aldus Sanders.

De Amerikaanse federatie van vakbonden AFL-CIO en enkele grote nationale vakbonden zoals United Auto Workers (UAW) – die zelf ook een 32-urenweek geëist heeft tijdens een recente staking bij drie autofabrikanten – steunen Bernie Sanders bij dit wetsvoorstel. Daarnaast benadrukte Sanders kantoor dat ook Bill Gates (oprichter van Microsoft) en Jamie Dimon (CEO van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase) een kortere werkweek voor de nabije toekomst hebben voorspeld. “Dit wetsvoorstel onderstreept de toenemende trend naar kortere werkweken”, zegt  Dale Whelehan, CEO van pressiegroep 4 Day Week Global in de Britse krant The Guardian.

“Er is steeds meer bewijs dat het verminderen van de werkweek gunstige resultaten oplevert zowel voor individuen, als bedrijven en de bredere gemeenschap”, aldus Whelehan. “We steunen dus deze inspanning die een verdere vooruitgang markeert naar een toekomst van werk die prioriteit geeft aan duurzame menselijke prestaties en welzijn.”

Experimenten in Europa

In verschillende Europese landen vinden al experimenten met een kortere werkweek plaats. Vorige maand nog zijn in Duitsland 45 bedrijven begonnen met een vierdaagse werkweek – wat ook gesteund wordt door 4 Day Week Global – voor een periode van zes maanden om te zien hoe dit uitpakt. Momenteel heeft Duitsland een gemiddelde werkweek van 34,2 uur. In Portugal is op dit moment een vergelijkbaar experiment bezig. En in Groot-Brittannië is in 2022 een dergelijke test uitgevoerd.

In Frankrijk is een werkweek sinds 2000 officieel 35 uur. Maar ook daar experimenteren sommige bedrijven met een werkweek van 32 uur of andere staan toe om 35 uur over vier dagen te verdelen.

In de VS werken fulltime werknemers gemiddeld 42 uur per week, aldus Sanders in zijn persbericht, en dit cijfer houdt waarschijnlijk niet eens rekening met mensen die meerdere banen hebben. Met 1.815 uur per jaar werkt de gemiddelde Amerikaanse werknemer bijna 500 uur per jaar meer dan de gemiddelde werknemer in Duitsland en ongeveer 300 uur per jaar meer dan de gemiddelde Franse of Britse werknemer.

Vooral werknemers met lage lonen zijn hiervan de dupe, volgens arbeidssocioloog Jamie McCallum, wegens de stagnerende lonen. Hierdoor maken ze lange dagen om te proberen de economische achterstand in te halen, en daarbij zijn ze de controle over hun leven kwijtgeraakt, aldus McCallum.

Met zijn wetsvoorstel wil Sanders de oorzaken van ontevredenheid onder werknemers aanpakken door onder andere kortere werkuren en een verbeterde levenskwaliteit voor werknemers te bevorderen. Maar met een Huis van Afgevaardigden dat gecontroleerd wordt door de Republikeinen en een Senaat met een verdeling van 51 tegen 49 ten gunste van de Democraten, heeft het voorstel geen grote kans. Hoewel het dus vrijwel zeker op felle tegenstand zal stuiten van gematigden en conservatieven in het Congres, kan het hopelijk wel dienen als inspiratie voor een Democratische partij die worstelt om een winnende boodschap te vinden voor de verkiezingen in de VS die dit jaar in november plaatsvinden, stelt journalist Nick French in Jacobin voor.

32-urenweek ook prioriteit voor PS

Net als dat de PS in België in februari de 32-urenweek met loonbehoud als prioriteit van haar programma lanceerde voor de federale verkiezingen die bij ons in juni gaan plaatsvinden. Ook hier zeggen werkgevers, N-VA en Open Vld: onhaalbaar en onbetaalbaar. Maar onder andere vakbond ABVV en vrouwenbeweging FEMMA – die het zelf getest heeft – stellen: integendeel.

“Dit voorstel is een driedubbele win-win-win, voor werknemers, werkgevers én voor de sociale zekerheid”, liet ABVV-voorzitter Miranda Ulens ons in februari weten. “Het beantwoordt aan het streven van iedere werkende mens om een beter evenwicht te vinden tussen werk en privé, voor minder stress op het werk en een leefbaar werkritme. Daarnaast hebben ook werkgevers hier alleen maar baat bij: meer tevreden werknemers, betere kwaliteit van het geleverde werk en vooral minder langdurige zieken. Er zitten nu bijna 500.000 werknemers thuis met burn-out, depressie en werkgerelateerde ziektes. Bovendien biedt het een oplossing voor het probleem van de tijdelijke werkloosheid. Minder ziekte-uitkeringen betekent niet alleen minder uitgaven voor de sociale zekerheid, maar ook meer bijdragen van werkende mensen die de sociale zekerheid gezond houden.”

“Het is een kwestie van wat je belangrijk vindt in de samenleving”, zei ook Femma-woordvoerder Ilse De Vooght ons toen. “Als je gelijkheid en solidariteit belangrijk vindt, dan ga je daarmee aan de slag. We hebben in het verleden nog collectieve arbeidstijdverkortingen gekend, anders zaten we nu nog in een 48-uren werkweek zoals vroeger. […] Onze samenleving is rijk en welvarend maar niet voor iedereen. Een oplossing is een herverdeling door onder meer fiscale hervormingen. […] Iedereen moet in staat zijn kwaliteitsvol werk te verrichten aan een treffelijk loon en binnen een aanvaardbare tijd zodat er tijd over is voor zelfzorg, huishouden, gezin, mantelzorg, vrijwilligerswerk.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!