(CC, Ank Kumar)

EU verschuift investeringen van klimaat naar oorlog

maandag 5 februari 2024 10:34
Spread the love

 

In plaats van te investeren in de verduurzaming van de economie, kiest de Europese Unie steeds meer voor investeringen in het leger. Dat ziet ook onze minister van Financiën. Na de coronacrisis “was er een enorme focus op groen en digitaal. Nu zien we die focus een beetje verschuiven”, aldus Van Peteghem in de Financial Times.

Een goed voorbeeld van hoe die verschuiving plaatsvindt is wat er gebeurt met het Europese Soevereiniteitsfonds. Waar dat fonds oorspronkelijk zo’n 10 miljard aan investeringen zou moeten financieren, waarvan een groot deel in duurzame projecten, blijft er vandaag enkel een investering van 1,5 miljard in het leger van over.

Tegelijkertijd besliste de Europese Investeringsbank om 8 miljard vrij te maken voor investeringen die de Europese veiligheid moeten voortduwen en discussiëren de Europese lidstaten over 5 miljard bijkomende militaire steun voor Oekraïne.

Terwijl voor militaire uitgaven een uitzondering gevraagd kan worden op de EU-begrotingsregels is dit voor klimaatinvesteringen niet het geval. Diplomaten vrezen daarom dat in 2026, wanneer de fondsen die na de coronacrisis werden vrijgemaakt aflopen, investeringen in het vergroenen van de economie zouden kunnen terugvallen.

Met de verwachte winst voor extreemrechts bij de komende verkiezingen lijkt het eerder waarschijnlijk dat die trend van klimaat naar oorlog verder wordt gezet. Nochtans is, wanneer we streven naar vrede op een leefbare planeet, duidelijk dat het omgekeerde noodzakelijk is.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!