Foto: Remi Mathis, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED
Opinie - Comac

Antwerpse faculteit rechten breekt banden met Israëlische universiteit: “Waarop wachten andere universiteiten nog?”

De faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen stopt de samenwerking met de Israëlische Bar-Ilan Universiteit. “De andere universiteiten hebben geen excuus meer", stelt studentenbeweging Comac.

donderdag 25 januari 2024 17:15
Spread the love

 

De Antwerpse rechtenfaculteit maakte bekend haar samenwerkingsakkoord met de Bar-Ilan Universiteit in Israël stop te zetten. “Een stap in de goede richting”, reageert Comac-voorzitter Sander Claessens. “Zo’n academische boycot is nodig om Israël te doen plooien voor een staakt-het-vuren.”

De Bar-Ilan Universiteit heeft een ‘Center for Strategic Studies’ dat advies levert aan het Israëlische leger. Het heeft ook banden met de Ariel University, een campus die lang deel was van de Bar-Ilan Universiteit en op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever ligt. Zoals de rechtenfaculteit zelf ook aangeeft, sprak de universiteit haar onvoorwaardelijke steun uit aan het Israëlische leger.

Universiteiten zijn niet neutraal

“Er bestaan nog tal van andere banden tussen de Belgische universiteiten en Israëlische instellingen”, legt Claessens uit. “Telkens opnieuw zien we hoe die instellingen de apartheid, bezetting en nu ook deze genocidaire oorlog steunen. De rectoren werpen telkens op dat een universiteit neutraal is. Maar hoe kan je neutraal zijn, wanneer je samenwerkt met dit soort partners?”

“Bovendien ging het veel sneller toen het om de oorlog in Oekraïne ging”, zegt Claessens nog. “In één vingerknip konden universiteiten van alle soorten partnerschappen met Rusland opzeggen. Waarom duurt het dan zo lang als het over Israël gaat?”

De universiteiten hebben volgens Comac een maatschappelijke rol te spelen. Dat zeggen ze overigens zelf in verschillende verklaringen waar ze hun normen en waarden beschrijven. “Het internationaal recht en de mensenrechten respecteren maakt daar telkens deel van uit”, zegt Claessens. “Het is dan ook niet meer dan normaal om een standpunt in te nemen wanneer Israël oorlogsmisdaden begaat.”

Petitie

Comac lanceerde na het uitbreken van de oorlog al een petitie in het Nederlands en het Frans voor een academische boycot tegen Israëlische hoger onderwijsinstellingen medeplichtig aan deze oorlog, met bijna 4.000 handtekeningen. “We zetten door totdat er een academische boycot komt aan elke universiteit. De oorlog moet nu stoppen, de Palestijnen hebben al onze steun nodig”, besluit Claessens.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!