Veel van de 40.000 betogers in Brussel veroordelen wat Israël doet als een genocide. Foto DWM, Gaston Van Dyck
Opinie -

Veroordeling door Internationaal Gerechtshof kan Israël heel slecht uitkomen

Zuid-Afrika diende op 29 december bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een klacht in tegen Israël voor genocide. Een van de Zuid-Afrikaanse advocaten, Tembeka Ngcukaitbi, zei op dag van de opening van de zaak: “Politieke leiders, militaire bevelhebbers en mensen in officiële functies in Israël hebben systematisch en expliciet hun genocidale intentie te kennen gegeven. Deze verklaringen werden vervolgens herhaald door de soldaten op het terrein in Gaza, terwijl ze Palestijnen en infrastructuur vernietigen.” Haar collega Adila Hassim voegde eraan toe: “Israël dropt 6.000 bommen per week ... Niemand wordt gespaard. Zelfs pasgeboren baby's niet. VN-leiders beschreven het gebied als een kinderkerkhof. Niets zal het lijden stoppen, behalve een bevel van dit Hof”.

donderdag 18 januari 2024 10:43
Spread the love

 

De 84 pagina’s tellende aanklacht van Zuid-Afrika rechtvaardigt de kwalificatie “genocide” als volgt: “De militaire acties van Israël zijn genocidaal van aard omdat ze de vernietiging van een substantieel deel van de Palestijnen in Gaza beogen. Daden van genocide omvatten het doden van Palestijnen, hen ernstig lichamelijk en geestelijk letsel toebrengen en hen opzettelijk omstandigheden opleggen die bedoeld zijn om hun lichamelijke vernietiging als groep te bewerkstelligen.”

Wereldwijde steun voor veroordeling zionistisch beleid van Israël

De Zuid-Afrikaanse klacht wordt gesteund door een groot aantal landen en organisaties, waaronder (op 10 januari): Palestina, Maleisië, Turkije, Jordanië, de Malediven, Bangladesh, Namibië, Pakistan, Indonesië, Algerije, Bolivia, Venezuela, Nicaragua, Iran, Brazilië, Colombia, enz., evenals de Organisatie van Islamitische Samenwerking, de Arabische Liga, Amnesty International, enz.

Ook de New International Coalition to Stop Genocide in Palestine publiceerde een steunbrief, ondertekend door meer dan achthonderd organisaties van over de hele wereld. Dit is de eerste keer dat zo’n wereldwijd gesteunde opinie het zionistische beleid zo duidelijk veroordeelt.

Dit is de eerste keer dat zo’n wereldwijd gesteunde opinie het zionistische beleid zo duidelijk veroordeelt

De Zuid-Afrikaanse advocaten waren zich ervan bewust dat de beslissing van het Internationaal Gerechtshof enkele jaren zou kunnen duren en verzochten het Hof daarom om “voorlopige maatregelen” te nemen. Het Hof kan met name een onmiddellijke stopzetting van alle militaire operaties in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever bevelen.

In het verleden heeft het Internationaal Gerechtshof al minstens twee keer dit soort tussentijdse maatregelen uitgevaardigd. De eerste was een klacht van Gambia tegen Birma wegens genocide op het Rohingya-volk. De tweede keer was de klacht van Oekraïne tegen Rusland wegens genocide. In beide gevallen nam het Internationaal Gerechtshof voorlopige maatregelen in de vorm van een bevel om de militaire operaties te staken.

ICJ kan oorlog niet stoppen

Deze voorlopige maatregelen zijn niet nageleefd. Het Palestijnse volk kan dus weinig concrete actie verwachten van het Internationaal Gerechtshof. Aan de andere kant, op symbolisch en politiek niveau, zouden voorlopige maatregelen van het Hof, gevolgd door een veroordeling voor genocide, een grote slag toebrengen aan het hele zionistische propagandasysteem, dat Israël als slachtoffer en de Palestijnen als agressors afschildert.

De Israëlische regering is zich bewust van deze symbolische en politieke impact en heeft besloten om in te gaan op de dagvaarding van het Hof. Hoewel Israël al tientallen jaren talloze resoluties van de Verenigde Naties schendt, werd het door de context gedwongen om zichzelf voor het ICJ te komen verdedigen.

In een commentaar op de beslissing van Israël schreef de krant Ha’Aretz: “Hoewel Israël over het algemeen vindt dat de Verenigde Naties en internationale rechtbanken partijdig tegen het land zijn, neemt het deze beschuldigingen zeer serieus en zet het een sterk juridisch team in om zijn militaire operaties te verdedigen”.

Netanyahu: “De wereld op zijn kop”

Zonder te wachten op de pleidooien van zijn advocaten, reageerde Benjamin Netanyahu al op 11 januari: “Vandaag zien we opnieuw de wereld op zijn kop: de staat Israël wordt beschuldigd van genocide terwijl het tegen genocide vecht.” Voormalig premier Naftali Bennett voegde eraan toe: “Dit proces is de Dreyfus-affaire van de 21e eeuw, een schouwspel van hypocrisie en antisemitisme. Schande over degenen die aan deze farce meedoen.”

Nog maar eens: antisemitisme!

Niets nieuws onder de zon van overheersing en onderdrukking. Degenen die domineren en onderdrukken verdedigen zichzelf door de beschuldiging om te draaien en zichzelf als slachtoffer te presenteren in plaats van als schuldige. Op dezelfde manier is de beschuldiging van antisemitisme om elke kritiek op of oppositie tegen het zionisme te voorkomen zo oud als de misdaden van de Israëlische staat.

De beschuldiging van antisemitisme om elke kritiek op of oppositie tegen het zionisme te voorkomen is zo oud als de misdaden van de Israëlische staat

Het doel van deze opzettelijke verwarring tussen antisemitisme en antizionisme is opnieuw om de massamoord op de Europese Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog uit te buiten om elke kritiek op het beleid van Israël te verhinderen, zelfs in het huidige geval van een overduidelijke genocide.

Deze feiten onderstrepen het belang van het Zuid-Afrikaanse besluit. Zuid-Afrika is niet vergeten onder welke apartheid het heeft geleden, die van dezelfde aard is als die waaronder het Palestijnse volk vandaag lijdt. Hierin is het trouw aan de strijd van Nelson Mandela, die over Palestina zei: “We weten heel goed dat onze vrijheid onvolledig is zonder de vrijheid van de Palestijnen”.

 

Verder lezen:

– Document: “La plainte déposée par l’Afrique du Sud contre Israël devant la CIJ pour génocide des palestiniens”, Le courrier des stratéges, 10 januari 2024.

–  “La plaidoirie implacable de l’Afrique du Sud pour faire condamner Netanyahou pour genocide”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!