De 10 meest bekeken video’s van 2023: Pepinster, Paul Goossens, Delhaize, Palestina en zoveel meer

Twee jaar na de ramp in de Vesdervallei is jullie belangstelling voor de slachtoffers nog even groot. Jullie keken ook talrijk naar Paul Goossens, 10 jaar Rana Plaza, Palestina (reeds voor de genocide), Paul Verhaeghe, Griekenland, Noam Chomsky, Delhaize, de zorgsector, het openbaar vervoer en het Vlaams stikstofplan.

donderdag 28 december 2023 10:03

 

Onze top10 van meest bekeken video’s toont hoe jullie niet alleen de sociale strijd hier maar ook de hele wereld met belangstelling blijven volgen. Helemaal bovenaan, terwijl de grote mediaspotlights al lang vertrokken zijn uit het rampgebied van de Vesder, zijn jullie nog steeds begaan met onze medemensen in Wallonië.

Ook een ramp die al tien jaar achter ons ligt in het verre Bangladesh scoort hoog, net als uw solidaire belangstelling voor onze Europese broeders en zusters in Griekenland, en in Palestina, uiteraard.

Daarnaast veel belangstelling voor de sociale strijd hier in de zorg, Delhaize en bij het spoor en voor het Vlaamse stikstofplan (zie hier onder de video’s ook enkele tips om ons videowerk te ondersteunen)

1. Twee jaar na de ramp van Pepinster geven Henri en Rosa zich niet gewonnen: 14070

We gingen twee jaar na de ramp opnieuw op bezoek bij Henri en Rosa in Pepinster. Het gaat beter met hen, maar de sporen van de ramp zijn er nog steeds. De herstellingen zijn nog volop bezig. Solidariteit is er nog steeds, vanuit overal in Vlaanderen.

2. Paul Goossens: “De Ongelijkheidsmachine is een negatie van de democratie”: 14058

“Ongelijkheid is geen noodlot maar een doelbewust in stand gehouden machinerie, die ongelijkheid nodig heeft om te bestaan en te overleven”.  Paul Goossens, auteur van het boek De Ongelijkheidsmachine zegt nog veel meer in dit boeiende gesprek, waarin hij samenvat hoe ongelijkheid kan bestaan.

3. 10 jaar Rana Plaza, acties voor strenge wetgeving kledingindustrie: 13410

Op 24 april 2013 kwamen 1138 kledingarbeiders om het leven toen in Bangladesh een gebouw instortte waarin kleding werd gemaakt voor westerse modemerken. Op de tiende verjaardag van de ramp organiseerden de Schone Kleren Campagne en de campagne Made With Respect een actie in Brussel om de beleidsmakers aan te manen tot meer ambitieuze wetgeving.

4. Nederlands ex-diplomaat getuigt, beleid Palestina gericht op status quo voor Israël, niet op: 11191

Berber van der Woude, 14 jaar Nederlands diplomaat, tussen 2019 en 2022 op post in Jeruzalem en Ramallah, legt in dit gesprek uit waarom zij haar loopbaan heeft stopgezet. Tevens heeft ze goede raad voor pro-Palestijnse activisten in België (deze video circuleerde ook heel goed rechtstreeks via YouTube in Nederland, met 4586 views)

5. Paul Verhaeghe sprak met Dominique Willaert over zijn boek ‘Onbehagen’: 10253

Op 2 juni 2023 bracht 11.11.11-Veurne auteurs Paul Verhaeghe en Dominique Willaert samen voor een boeiend gesprek, naar aanleiding van Verhaeghe’s recent verschenen boek ‘Onbehagen’ (deze video namen we over van Marc Beaucourt).

6. “Grieken wacht 4 jaar sociale inlevering, de financiële markten zijn tevreden”: 8544

Op 25 juni 2023 behaalde de Griekse conservatieve partij Nea Demokratia een comfortabele meerderheid. Bruno Tersago verwacht vier jaar stabiele regering, die een keihard neoliberaal beleid gaat voeren onder leiding van eerste minister Kyriakos Mitsotakis.

7. Duizenden werknemers uit de zorg op straat voor meer investeringen: 7580

Op 13 juni 2023 manifesteerden duizenden mensen van de zorgsector in Brussel. Ze vragen dringend meer investeringen om werkdruk en uitstroom aan te pakken en de sector terug aantrekkelijker te maken. Meer personeel, betere verloning, betere werkomstandigheden en op lange termijn een 32-urenweek is voor de betogers de enige manier om de kwaliteit van zorg te garanderen.

8. Noam Chomsky: “De hele wereld wil een onderhandeld einde aan deze oorlog, alleen het Westen niet: 7004

Op 24 februari 2023 was de invasie van Rusland in Oekraïne een jaar bezig. We spraken erover met Noam Chomsky: “De wereld buiten het Westen, Latijns-Amerika, Afrika, Azië veroordeelt de invasie maar weigert zich na een jaar oorlog nog altijd aan te sluiten bij de sancties en bij de wapenleveringen.” Chomsky legt uit waarom de rest van de wereld weigert mee te stappen in de verderzetting van de gruwel van deze oorlog.

9. ACOD-Spoor: “Staken? Wij hebben er genoeg van hoe slecht de reizigers worden bediend”: 6965

Günther Blauwens (ACOD-Spoor) legt uit waarom de spoorvakbonden staakten in november en december: “Dit management heeft geen respect voor de treingebruikers en voor het personeel en betoont een schrijnend gebrek aan inzicht in het spoorweggebeuren. Dit is tevens het gevolg van vijftien jaar stilstand van het overheidsbeleid.”

10. Vlaams stikstofplan zonder visie op landbouw en natuur biedt boeren en boerinnen: 6941

Tijs Boelens, groentekweker in het Pajottenland werkt samen met een veeteeltbedrijf voor een duurzame landbouw die tegelijkertijd gezonde voeding produceert én de natuur laat herleven. Het kan, maar dit is niet de visie die de Vlaamse regering met zijn stikstofplan uitdraagt.

 

De leescijfers op YouTube zelf zijn altijd veel lager dan op de eigen website, omdat YouTube niet telt als je via de weblink hier naar de video kijkt, maar alleen als je met search op YouTube zelf bij de video’s terecht komt.

Jullie kunnen ons echter helpen om ons YouTube-kanaal sterker te maken, door op de ‘subscribe’ button te klikken (onderaan rechts in beeld) en door de YouTube-links maximaal te delen in je sociale netwerk.

Dat verschil in leescijfers merken we aan de enkele video’s die vooral via YouTube zelf gedeeld werden, niet toevallig Engelstalige interviews met ronkende namen als Noam Chomsky, zoals dit YouTube interview met hem (reeds opgenomen in 2022 en deels terug uitgezonden op 14 februari 2023 dat 70.772 views haalde op YouTube en slechts 4783 op onze website):

Noam Chomsky: “What Belgium did in 1960 in Congo is one of the worst crimes of the 20th century”:

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!