Corruptieproces Netanyahu hervat, ondanks oorlog in Gaza

Het proces tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is hernomen in Jeruzalem, nadat de rechtsgang eerder was stilgelegd vanwege de oorlog. Zijn advocaten vroegen verder uitstel tot het einde van de gevechten, maar dat werd geweigerd.

woensdag 6 december 2023 13:02
Spread the love

Netanyahu wordt verdacht van fraude, corruptie én omkoping in drie verschillende dossiers. Hij ontkent alle aantijgingen. Het proces begon afgelopen mei maar de zaak op 20 september opgeschort. De rechters verdaagden toen de zitting vanwege Rosj Hasjana, het joodse nieuwjaar.

Daarna werd het proces opnieuw uitgesteld vanwege de aanval van Hamas op Israël en de daaropvolgende oorlog in Gaza. Maar toen de noodtoestand in Israël op 1 december officieel werd opgeheven, moest ook de rechtsgang hervat worden.

Afgelopen weekend probeerde Netanyahu’s verdedigingsteam volgens Israëlische media verder uitstel te bekomen, omdat sommige leden waren opgeroepen om te vechten in Gaza. De rechters hebben dat geweigerd met het argument dat het proces al te veel vertraging had opgelopen.

Wel werd het aantal zittingen per week teruggebracht van drie naar twee, omdat de premier vanwege de oorlog minder tijd heeft.

Politieke hand-en-spandiensten

In het eerste dossier wordt Netanyahu beschuldigd van fraude vanwege dure geschenken van overzeese zakenlieden in ruil voor politieke hand-en-spandiensten. Het gaat om zaken zoals sieraden, sigaren en champagne ter waarde van 230.000 euro.

In een tweede zaak wordt hij verdacht van fraude en schending van vertrouwen. Hij wordt ervan beschuldigd gunstige berichtgeving proberen te verkrijgen bij één van Israëls populairste kranten, in ruil zou hij de oplage beperken van de belangrijkste concurrent.

Het derde dossier betreft de ernstigste aantijgingen. Hierin zou Netanyahu regelgeving hebben aangepast in het voordeel van zijn vriend Shaul Elovitch, wat die laatste zo’n 230 miljoen euro zou hebben opgebracht. In ruil daarvoor zorgde mediatopman Elovitch volgens de aanklager voor positieve pers op online nieuwssites. Ook Elovitch ontkent de aantijgingen.

Vertragingsmanoeuvres

In theorie riskeert Netanyahu tot tien jaar celstraf. De Israëlische premier ontkent en doet de aantijgingen af als een complot van de politie. De aanloop naar het proces werd jarenlang gerekt door allerlei vertragingsmanoeuvres van de verdediging.

Het afgelopen jaar waren er in Israël massale protesten tegen een voorgestelde hervorming van de rechterlijke macht, waarbij de Israëlische justitie invloed zou verliezen aan de politiek. Volgens critici gaat het een ultieme poging van Netanyahu om zelf niet in de gevangenis te belanden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!