screenshot PFAS

Alle acht geteste politici hebben PFAS in het bloed

Alle acht Vlaamse en Waalse politici die zijn getest, testen positief op PFAS in hun bloed, ongeacht woonplaats of levensstijl. “Dit toont hoe wijdverspreid PFAS-vervuiling is.”

dinsdag 28 november 2023 11:46
Spread the love

Bonder Beter Leefmilieu (BBL) heeft acht politici uit Vlaanderen en Wallonië getest en de resultaten zijn duidelijk: elk politiek kopstuk heeft minstens drie van de dertien geteste PFAS-stoffen in het bloed, met uitschieters tot wel zes stoffen.

Bij de geteste kopstukken zijn naast Vlaams Minister van Leefmilieu Zuhal Demir ook Groen co-voorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout en Gwenny De Vroe, voorzitter van de Commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement (Open VLD).

Na de bevindingen van de afgelopen jaren, is het geen verrassing dat PFAS bij iedereen te vinden zijn, zegt BBL-beleidsmedewerker Tycho Van Hauwaert, die zichzelf ook liet testen.

Maar het blijft schrikken om zwart-op-wit te zien staan dat de chemicaliën in je eigen lichaam circuleren. Sterker nog, bij iedereen blijken de hoogste concentraties voor PFOS en PFOA: stoffen die respectievelijk al vijftien en jaar geband zijn. Die blijven dus langdurig circuleren in ons lichaam, en blijven zo mogelijk voor hormoonverstoring zorgen.”

Europees verbod

“Niemand is immuun voor PFAS; onze blootstelling vermijden is de enige oplossing”, zegt Zuhal Demir. “Daarom ben ik meer dan ooit overtuigd dat er een Europese uitfasering van niet-essentiële PFAS moet komen. Enkel zo zal afdoende verder onderzoek naar vervangende, milieuvriendelijkere stoffen een kans krijgen. We mogen dit niet door een lobby op de lange baan laten schuiven.”

Bond Beter Leefmilieu benadrukt dat uit de resultaten van acht individuele tests geen conclusies voor de hele samenleving te trekken zijn, noch over de individuele leefgewoontes of gezondheid van de politici.

“Net zoals de rest van de bevolking kunnen beleidsmakers hun persoonlijke blootstelling nauwelijks controleren – maar ze staan wel aan de knoppen om het probleem structureel aan te pakken”, zegt Van Hauwaert. “We zijn alleszins hoopvol dat Vlaamse en Belgische beleidsmakers systematisch aan de PFAS-alarmbel blijven trekken, ook via de geplande internationale PFAS-conferentie in februari. Daar moet ons land echt eensgezindheid creëren om op Europees niveau PFAS uit te faseren.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!