Demonstratie in Washington DC. Foto: Amnesty International
Opinie - Amnesty International, Elizabeth Rghebi,

Amnesty International: oorlog Israël tegen Gaza is ‘kerkhof voor kinderen’

In een oproep stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat "Gaza een kerkhof voor kinderen aan het worden is". Amnesty beroept zich daarvoor op uitspraken van VN-secretaris-generaal António Guterres op zijn persconferentie van 6 november over de humanitaire crisis in Gaza.

donderdag 23 november 2023 11:52
Spread the love

 

De oproep van Amnesty International lijst ontelbare redenen op waarom een staakt-het-vuren noodzakelijk is om het bloedvergieten in Gaza te stoppen, zoals “een einde maken aan de onwettige aanvallen van alle partijen, het stijgende dodental in Gaza stoppen en hulporganisaties in staat stellen levensreddende hulp, water en medische voorraden in Gaza binnen te krijgen om het ontstellende niveau van menselijk lijden aan te pakken”.

Gaza is een “kerkhof voor kinderen” aan het worden, volgens VN-secretaris-generaal António Guterres.

Aanvallen door het Israëlische leger doden of verwonden dagelijks honderden meisjes en jongens. Meer dan 2 miljoen Palestijnen – waarvan de helft kinderen – zitten in de val, hebben nergens een veilig onderkomen voor Israëlische bombardementen en hebben weinig toegang tot voedsel, schoon water en medische benodigdheden.

Gegijzelde burgers die worden vastgehouden door Hamas en andere gewapende groeperingen in Gaza lopen nog steeds gevaar en de voortdurende willekeurige raketbeschietingen op Israël brengen burgers in gevaar. De humanitaire ramp die zich ontvouwt, maakt de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren met het uur urgenter.

Meer dan een miljoen mensen – zoals jij – hebben de wereldwijde petitie van Amnesty reeds ondertekend waarin een staakt-het-vuren wordt geëist om een einde te maken aan het bloedvergieten. We moeten onze stem blijven verheffen.

Een staakt-het-vuren is van cruciaal belang en heeft het potentieel om veel dingen te bereiken, waaronder: het stoppen van onwettige aanvallen door alle partijen, het stoppen van het stijgende dodental in Gaza en hulporganisaties in staat te stellen om levensreddende hulp, water en medische voorraden naar Gaza te brengen om het ontstellende niveau van menselijk lijden aan te pakken.

Hierdoor zouden ziekenhuizen levensreddende medicijnen, brandstof en apparatuur kunnen krijgen die ze hard nodig hebben, en zouden beschadigde afdelingen kunnen worden gerepareerd.

Dit zou de gelegenheid bieden om te onderhandelen over de vrijlating van de gijzelaars in Gaza en onafhankelijk onderzoek mogelijk maken naar schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten door alle partijen.

Amnesty International hield een demonstratie in Washington DC om het leven van burgers te herdenken die sinds 7 oktober zijn gedood en om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

In deze crisis en in alle andere crisissituaties richt Amnesty International zich op de bescherming van het leven van burgers en op de naleving van het internationaal humanitair recht en de wetgeving voor mensenrechten. We hebben teams ter plaatse in de bezette Palestijnse gebieden en in Israël die oorlogsmisdaden aan het licht brengen en ervoor zorgen dat er verantwoording wordt afgelegd.

We onderzoeken massale standrechtelijke executies, willekeurige en disproportionele aanvallen, gijzelingen en belegeringstactieken. Wat er gebeurt in Gaza, de bezette Palestijnse gebieden en Israël moet worden gedocumenteerd en de verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen.

… zoals velen van ons, voel jij je op dit moment misschien hulpeloos – maar ik wil dat je weet dat er een krachtige manier is waarop je een verschil kunt maken voor burgers die gevangen zitten in dit escalerende conflict, door je aan te sluiten bij onze oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Vannacht gaan jij en ik slapen in de veiligheid van onze huizen. In Gaza is het bombardement non-stop, nergens is het veilig en er vloeit nog meer bloed. En het zijn burgers – vooral kinderen – die het meest lijden.

 

De oproep Amnesty International Calls Israel’s War on Gaza a ‘Graveyard of Children’ werd vertaald door Willen Royaards. Elizabeth Rghebi werkt voor Amnesty International VS.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!