© Amnesty International/Esther Genicot
Opinie -

Amnesty-activisten leggen ‘lijken’ voor VS-ambassade om staakt-het-vuren te eisen in Gaza

Activisten van Amnesty International hebben vrijdag 17 november voor de Amerikaanse ambassade in Brussel onder witte lakens gelegen, als symbool voor de burgerslachtoffers in Gaza. Deze symbolische actie is een dringende oproep aan de Amerikaanse autoriteiten om al hun invloed op Israël aan te wenden om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen.

maandag 20 november 2023 16:03
Spread the love

 

“De Amerikaanse autoriteiten hebben de macht om voldoende druk uit te oefenen om duizenden levens te redden in Gaza. Daar worden burgers dagelijks bedreigd door militaire aanvallen en het gebrek aan basisgezondheidszorg, water, voedsel en brandstof. We roepen de VS daarom op om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen”, verklaart Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

“De VS moeten ook alle wapenleveringen aan Israël opschorten, een oplossing steunen die de veilige vrijlating van alle gijzelaars mogelijk maakt en mee ervoor zorgen dat de nodige internationale humanitaire hulp Gaza bereikt.”

© Amnesty International/Esther Genicot

De mensenrechtensituatie en de humanitaire omstandigheden in Gaza, die al catastrofaal zijn, blijven verslechteren. Een onmiddellijk staakt-het-vuren is de enige manier om te voorkomen dat er nog meer burgers worden gedood en om voldoende noodhulp bij de inwoners van Gaza te brengen. Terwijl steeds meer internationale stemmen hiertoe oproepen, weigeren de Verenigde Staten nog steeds om deze oproep te steunen.

© Amnesty International/Esther Genicot

Deze actie maakt deel uit van een speciale mobilisatieweek van Amnesty International, waarbij activisten uit verschillende landen, waaronder België, zich richten tot de Amerikaanse autoriteiten. Amnesty International USA voerde op 15 november actie met meer dan 200 lijkzakken en lakens voor het Witte Huis. Met een groot spandoek riepen de activisten president Joe Biden op een staakt-het-vuren te steunen.

© Amnesty International/Esther Genicot

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!