foto Wikimedia

Een op de tweehonderd Spanjaarden misbruikt door Katholieke Kerk

Sinds de jaren 70 zijn meer dan 200.000 minderjarigen misbruikt door de Katholieke Kerk, volgens een schatting van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Het cijfer is gebaseerd op een enquête onder achtduizend volwassen Spanjaarden.

maandag 30 oktober 2023 13:47
Spread the love

 

Hoewel het precieze aantal slachtoffers niet bekend is, heeft de commissie schattingen gemaakt op basis van de verzamelde gegevens. Ongeveer 0,6 procent van de Spaanse bevolking zou naar verluidt het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld door geestelijken. Ook zou 0,53 procent het slachtoffer zijn geweest van niet-geestelijken die werkten binnen religieuze instellingen. Volgens het onderzoek is 65 procent van de slachtoffers mannelijk.

“Verwerpelijke misdaden”

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Spaanse ombudsman voor de mensenrechten, Ángel Gabilondo, en werd vrijdag aan het Spaanse parlement voorgesteld. Naast de cijfers bevat het rapport ook aanbevelingen met betrekking tot de slachtoffers. Zo benadrukt de ombudsman in het rapport de noodzaak van een staatsfonds om de slachtoffers te compenseren.

De commissie, opgericht in maart 2022, heeft als doel om aandacht te vestigen op de “verwerpelijke misdaden gepleegd tegen kwetsbare kinderen door de Katholieke Kerk”, aldus Ángel Gabilondo.

Vandaag (maandag) houden de Spaanse bisschoppen een uitzonderlijke vergadering om het rapport te bespreken. Dat is opmerkelijk want de katholieke kerk heeft in Spanje jarenlang elk diepgaand onderzoek naar misbruik binnen hun gelederen geweigerd. Aanvankelijk weigerde het instituut ook om deel te nemen aan het werk van de commissie, maar in maart van dit jaar gaven de bisdommen dan toch toegang tot informatie over pedofiele activiteiten die ze zelf hadden verzameld.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!