Gustavo Petro Urrego (foto cc Flickr)

Colombia dreigt ermee om relaties met Israël te verbreken: “Wij steunen geen genocides”

De Colombiaanse president Gustavo Petro dreigt ermee om de officiële betrekkingen met Israël op te schorten. “Wij steunen geen genocides”, zo klinkt het. Het dreigement komt er nadat Israël boos reageerde op kritiek van het Colombiaanse staatshoofd op de Israëlische luchtaanvallen in Gaza.

woensdag 18 oktober 2023 10:20
Spread the love

“Als we de buitenlandse betrekkingen met Israël moeten opschorten, schorten we die op. Wij steunen geen genocides”, zei Petro maandag op X, het voormalige Twitter.

Eerder op maandag raakte bekend dat de Colombiaanse ambassadeur in Israël op het matje geroepen was door de Israëlische autoriteiten, voor een “berispend gesprek”. Ook liet het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de uitvoer van militaire producten naar Colombia stopgezet werd. Israël is een van de grootste wapenleveranciers van het Zuid-Amerikaanse land.

Kritiek op Israël

De aanleiding tot deze twist was volgens een woordvoerder van het ministerie de “vijandige en antisemitische uitspraken van de Colombiaanse president Gustavo Petro tegen de staat Israël in de afgelopen week”.

Sinds de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober, en de daaropvolgende Israëlische bommencampagne in Gaza, uitte president Petro via sociale media scherpe kritiek op de Israëlische acties. Ook sprak hij zijn steun uit voor de burgerbevolking in de Gazastrook.

Zo vergeleek hij de Israëlische bezetting van Palestina met de Russische bezetting van delen van Oekraïne. Hij citeerde ook internationale rechtsregels om duidelijk te maken dat systematische aanvallen op burgers en genocides verboden zijn.

Auschwitz

In één bericht vergeleek hij wat er momenteel gebeurd in Gaza met de holocaust. “Ik heb het concentratiekamp Auschwitz bezocht en nu zie ik dat het gekopieerd is in Gaza”, zo luidt het bericht.

Volgens Israël steunt Petro met zijn kritiek op het geweld in Gaza de gruweldaden van Hamas en wakkert hij antisemitisme aan.

De Colombiaanse president reageerde door te benadrukken dat de Colombianen “een soeverein en rechtvaardig onafhankelijk volk” zijn. Hij kondigde ook aan dat Colombia humanitaire hulp naar Gaza zou sturen, en zal daarvoor Egyptische steun zoeken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!