“Meer 65-plussers dan pubers: Europa moet zich voorbereiden”

Europeanen worden ouder dan ooit tevoren, maar die extra jaren zijn lang niet altijd gezonde jaren, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Landen moeten volop inzetten op gezonde voeding en lichaamsbeweging om hun vergrijzende bevolking gezond te houden. 

woensdag 11 oktober 2023 13:52
Spread the love

 

Volgend jaar al zal Europa meer 65-plussers tellen dan jongeren onder de 15 jaar. Die snelle vergrijzing brengt uitdagingen met zich mee om de groeiende groep ouderen gezond te houden, stelt de WHO. Fysieke activiteit en gezonde voeding zijn daarbij essentieel in de strijd tegen niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, dementie en geestelijke gezondheidsproblemen.

“Een minder actief en vooral sedentair leven met elke dag een eentonige en zelfs saaie routine: dat is een oneerlijke maar veel voorkomende perceptie van het leven na 65”, zegt Kremlin Wickramasinghe van de WHO. “Ons rapport benadrukt waarom beleidsmakers, bedrijven en gemeenschappen meer kansen moeten creëren en betere investeringen moeten doen om gezonde keuzes gemakkelijker te maken, waardoor de gezonde levensverwachting voor ons allemaal toeneemt.”

Lichaamsbeweging en voeding

Wie ouder is dan 65, moet minstens 150 minuten per week bewegen, zoals snelwandelen, stelt het rapport, of 75 minuten intens bewegen (zwemmen of joggen). Wie nog ouder is, kan best ook specifieke oefeningen doen om de spieren en te versterken en het evenwicht te stimuleren. De cijfers spreken voor zich: 150 minuten per week lichamelijke activiteit vermindert het risico op sterfte met maar liefst 28 procent. Echt sporten kan het risico op sterfte zelfs met 35 procent verminderen.

Daarnaast beveelt de organisatie een dieet aan met veel fruit en groenten en zo weinig mogelijk ultrabewerkte voedingsmiddelen vol suiker, zout en verzadigde vetten. Vrouwen hebben specifiek baat bij eiwitrijke voeding, en volop hydrateren is voor iedereen de boodschap.

Overheden

Beleidsmakers hebben een grote verantwoordelijkheid bij de voorbereiding op de demografische verschuiving die voor ons ligt, stelt de WHO. Dat kan door een gezonde voeding en een actieve levensstijl te stimuleren, onder meer via advies bij de huisarts en eerstelijnszorg.

Regeringen richten zich nog te vaak enkel op investeringen in de gezondheidszorg, maar kunnen ook rekening houden met de vergrijzende bevolking op het vlak van stadsplanning, mobiliteit en publiek bewustzijn.

Het is daarbij belangrijk dat ze rekening houden met de heterogeniteit en ongelijkheden binnen de oudere bevolking. Overheden moeten ook de strijd aangaan met leeftijdsdiscriminatie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!