Opinie - Simon Sterck

Klimaatjongeren zijn soms beter geïnformeerd dan beleidsmakers

In het klimaatdebat worden jongeren nog te vaak niet serieus genomen. En dat is zonde, want jongeren kunnen constructief tegen klimaatschenen stampen, schrijft VN-jongerenvertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad Simon Sterck.

woensdag 5 april 2023 10:50
Spread the love

 

Jongeren zijn niet alleen bezorgd om de klimaatcrisis, maar zijn ook actief betrokken bij het vinden van oplossingen. Het is daarom geen verrassing dat het klimaat drie jaar geleden tot een van de prioriteiten van de Vlaamse Jeugdraad werd verkozen en dat jongeren massaal aanwezig waren op klimaatmarsen. Toch wordt de stem van jongeren nog te vaak genegeerd door beleidsmakers. Er zijn nochtans genoeg aanknopingspunten om niet alleen over, maar ook met ons te praten.

Het is zonde dat wanneer beleidsmakers dan toch jongeren uitnodigen voor ‘dialoog’, de foto achteraf voor hen vaak belangrijker lijkt te zijn dan de besproken inhoud. Sommige jongeren zijn non-stop bezig met het aanvechten van de klimaatcrisis en zijn daardoor echt beter geïnformeerd dan veel beleidsmakers. Dankzij onze jeugdigheid denken we out-of-the-box en durven we vragen te stellen, die anders niet gesteld worden.

Win-win-win

Op vraag van Youth for Climate Leuven was er bijvoorbeeld enkele weken geleden bij de jeugddienst een gesprek tussen jongeren, klimaatorganisaties en de lokale klimaat-beleidsmakers. Pijnpunten in het stadsbeleid werden aangewezen, goede initiatieven in het licht gezet en creatieve ideeën toegelicht.

“Niet alleen mét ons praten, maar ook met ons sámenwerken”

Positief verrast zagen de schepenen het zeker zitten om zo’n dialoog op vaste basis te herhalen. Jongeren kunnen hun engagement deels kwijt, beleidsmakers leren bij en op termijn baat hopelijk ook de klimaatrechtvaardigheidscrisis erbij. Het is dus een win-win-win situatie.

Jongerenparticipatie

Niet alleen op lokaal niveau kan dit werken. Ook federaal, Europees of internationaal zijn er echt grote verbeteringskansen op het vlak van jongerenparticipatie. Met de Vlaamse Jeugdraad schrijven we nu bijvoorbeeld een advies over klimaatrechtvaardigheid, dat we dan ook weer in december op de COP28 in Dubai verder zullen verspreiden. Evengoed kunnen leerlingenraden samen met scholen impact hebben op de omgeving waar jongeren toch een groot deel van hun leven rondhangen.

Beleidsmakers, schooldirecties en iedereen met impact: het is niet genoeg om alleen over jongeren te praten of slechts naar ons te luisteren. Denk en werk mét ons samen. Je zal versteld staan van de drive en kennis over het klimaat van steeds meer jongeren. En jongeren: blijf constructief tegen de schenen stampen. Samen kunnen we de klimaatcrisis aanpakken en een duurzame toekomst creëren voor ons en alle generaties die na ons komen.

 

Deze opinie werd geschreven in samenwerking met StampMedia.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!