Moedersterfte neemt licht af

Volgens een nieuwe schatting van de Verenigde Naties is de moedersterfte wereldwijd lichtjes afgenomen. Echt reden tot juichen is er niet want nog steeds sterven er 287.000 vrouwen per jaar door zwangerschap of tijdens de bevalling. 

maandag 27 februari 2023 16:22
Spread the love

Elke twee minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw tijdens de zwangerschap of de bevalling. Het VN-rapport Trends in moedersterfte houdt sinds 2000 het aantal moedersterfgevallen op nationaal, regionaal en mondiaal niveau bij.

Uit die cijfers blijkt dat er in 2020 naar schatting 287.000 moedersterfgevallen waren. Dit is slechts een lichte daling ten opzichte van de 309.000 overlijdens in 2016, toen de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) van kracht werden. De SDG’s schrijven voor om moedersterfte tegen 2030 te herleiden tot minder dan 70 overlijdens per 100.000 levend geboren baby’s. 

De aanzienlijke vooruitgang die op dat vlak tussen 2000 en 2015 werd geboekt, blijkt daarna grotendeels tot stilstand gekomen of werd in sommige gevallen zelfs omgekeerd, stelt het rapport. 

Afrika ten zuiden van de Sahara

“Hoewel zwangerschap een tijd van immense hoop en positiviteit zou moeten zijn voor vrouwen, is het tragisch genoeg nog steeds een schokkend gevaarlijke ervaring voor zij die geen toegang hebben tot degelijke en respectvolle gezondheidszorg”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

In de regio Europa en Noord-Amerika, alsook de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied was er tussen 2016 en 2020 procentueel opnieuw een stijging van de moedersterfte (respectievelijk + 17 procent en + 15 procent). Elders stagneerde het cijfer of was er, zoals voor de regio’s Australië en Nieuw-Zeeland, en Centraal- en Zuid-Azië juist een daling van het aantal sterfgevallen.

In 2020 stierven de meeste moeders ter wereld in de regio Afrika ten zuiden van de Sahara: 202.000 vrouwen tegenover 48.000 vrouwen in Zuid- en Centraal-Azië,  9400 vrouwen in Noord- en West-Afrika, en 1400 vrouwen in Europa en Noord-Amerika samen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!