Interview, Video -

Noam Chomsky over VS-wapencultuur … en over cowboys en indianen, in gesprek met DeWereldMorgen.be

Tijdens ons uitgebreid gesprek met Noam Chomsky vorig jaar had hij het tevens over de oorsprong van de wapen- en geweldcultuur in de VS. Zoals hij uitlegt in dit uittreksel van 11:50 minuten: "Promotie van vrije wapendracht is een methode om arme witte kiezers aan te trekken, die anders nooit voor een partij zouden kiezen die met zijn echt programma alleen voor de rijke Amerikanen zorgt."

woensdag 8 februari 2023 10:40

 

Met de regelmaat van de klok vallen dodelijke slachtoffers wanneer een of andere zwaarbewapende VS-burger lukraak zijn medeburgers begint af te schieten. Wapenliefhebbers in de VS beroepen zich vervolgens steeds weer op het Tweede Amendement van de Grondwet om niets te wijzigen aan de wetgeving over privé-wapenbezit en -verkoop.

Noam Chomsky ontrafelt de oorsprong van dat Tweede Amendement: dat kwam er oorspronkelijk om bij gebrek aan een leger de burgers te bewapenen tegen het Britse koloniale imperium. Vervolgens was er de ‘noodzaak’ om de inheemse bevolking uit te moorden en nog later om de slaven in bedwang te houden.

Over naar president Nixon die in 1971 inzag dat opkomen voor het recht op privé-wapenbezit voor elke burger witte racistische kiezers zou aantrekken. Met zijn echte politieke programma voor de rijken kon hij immers geen stemmen winnen.

Mass shootings zijn geen excessen van doorgeslagen idioten. Ze zijn het gevolg van eeuwenlange indoctrinatie van een bange bevolking. Denk wanneer je nog eens een westernfilm kijkt ook even terug aan wat Chomsky hier over het Wilde Westen te vertellen heeft.

  •  00:00 – Inleidende vraag
  • 01:16 – Noam aan het woord (klik op de code voor directe verbinding met het segment)

(voor NL ondertitels, klik op icoon ondertitels onderaan rechts in beeld):

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!