Egyptische mensenrechtengroep bezwijkt onder druk van de overheid

Het Arabic Network for Human Rights Information (ANHRI), een van de laatste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Egypte, heeft maandag de boeken toegedaan. Reden voor de sluiting: intimidatie door de overheid.

woensdag 12 januari 2022 15:00
Spread the love

“Bij gebrek aan het absolute minimum van respect voor de rechtsstaat en de mensenrechten, besluit ANHRI haar activiteiten op te schorten”, met deze woorden kondigde de organisatie haar exit aan.

ANHRI verdedigde slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de rechtbank, en documenteerde mensenrechtenschendingen van burgers, journalisten en politieke gevangenen.

Intimidatie en vervolging

In een verklaring op haar website hekelt de organisatie hekelt de politieke instabiliteit in het land, die de overheid volgens haar aanwendt om de werking van mensenrechtenorganisaties te beknotten.

“Alle mensenrechtenorganisaties in Egypte hebben te maken met intimidatie, vervolging en bedreigingen, maar de veiligheidstroepen viseren ANHRI op een bijzonder ernstige en vijandige manier”, zo luidt het bericht. De overheid zou gebruik maken van willekeurige arrestaties, diefstal, gewelddadige fysieke aanvallen en illegale dagvaardingen om de werking van de groep te verhinderen. Ook beweert de ngo dat de inlichtingendiensten meermaals personeelsleden hebben proberen te rekruteren als informanten.

“We schorten ons institutionele werk en onze activiteiten vandaag op, maar we blijven advocaten met een geweten”, zegt directeur Gamal Eid. “Als individuele, onafhankelijke mensenrechtenverdedigers zullen we zij aan zij werken met de weinige overgebleven onafhankelijke mensenrechtenorganisaties, onafhankelijke mensenrechtenverdedigers en de hele beweging die oproept tot democratie.”

Crackdown

De voorbije jaren treedt het regime van president Al-Sisi steeds strenger op tegen journalisten en mensenrechtenorganisaties. Afgelopen december stond Egypte op de zesde plaats in de lijst met landen met de meeste journalisten achter de tralies.

Begin 2021 schreven meer dan honderd ngo’s van over de hele wereld een brief aan de VN. Daarin waarschuwden ze ervoor dat de Egyptische overheid probeert om mensenrechtenorganisaties te “vernietigen” en de mensenrechtenbeweging in het land weg te vagen door de organisaties onophoudelijk en systematisch aan te vallen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!