Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Interview -

Jonas Geirnaert wordt ambassadeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Jonas Geirnaert heeft zich maandag in Leuven ge-out als ambassadeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat op zondag 3 oktober al voor de zesde keer de Refugee Walk (www.refugeewalk.be) organiseert. De organisatie roept eenieder op om die dag 10, 20 tot 40 km te wandelen en zich hierbij te laten sponsoren teneinde geld in te zamelen voor haar werk met vluchtelingen.

dinsdag 17 augustus 2021 13:11
Spread the love

 

Jonas Geirnaert heeft zich maandag in Leuven ge-out als ambassadeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat op zondag 3 oktober al voor de zesde keer de Refugee Walk (www.refugeewalk.be) organiseert. De organisatie roept eenieder op om die dag 10, 20 tot 40 km te wandelen en zich hierbij te laten sponsoren teneinde geld in te zamelen voor haar werk met vluchtelingen. Die dag is er een centraal event in Leuven, maar stappen kan je in heel Vlaanderen. Geirnaart, als comedy- en televisiemaker, striptekenaar en regisseur van animatiefilms, bekend van programma’s als De Ideale Wereld, Het Geslacht De Pauw, Kabouter Wesley … deelt het ambassadeurschap met Alina Churikova, oud De Mol-deelneemster afkomstig uit Kazachstan. Hieronder een interview dat ik met hem had voor Radio2 Vlaams-Brabant.

Jonas, waarom engageer jij je voor dit initiatief?

Vluchtelingen en migratie is een thema dat mij altijd nauw aan het hart gelegen heeft. Mijn ouders hebben meer dan tien jaar lang een gezin vluchtelingen uit de Kaukasus begeleid dat naast hen woonde. Die mensen zijn ondertussen heel goede vrienden geworden van zowel ons als mijn ouders. Daarom heb ik volmondig ja gezegd op de vraag om ambassadeur te worden.

Ik vind het heel belangrijk dat we aan de buitenwereld tonen, ook voor wie het een ver van mijn bed problematiek is, dat vluchtelingen ook maar gewoon mensen zijn die ergens veilig willen wonen, leven en er zich nuttig maken. En om de anonieme vluchtelingen een beetje een gezicht te geven is er nu voor de zesde keer een Refugee Walk op 3/10. Mensen kunnen zich laten sponsoren om een wandeling te maken in Leuven of in hun buurt. En dat ga ik vanzelfsprekend zelf ook proberen te doen.

Wat kunnen mensen zoals ik en u doen om de vluchtelingen op te vangen?

Met de toestanden in Afghanistan wordt het ongetwijfeld jammer genoeg weer een zeer actuele problematiek. Ik vrees dat we ons weer aan schrijnende taferelen kunnen verwachten. Wat kunnen we concreet doen?

Je kan vooreerst zelf op zoek naar verhalen van vluchtelingen en luisteren naar het waarom dat iemand zijn land ontvlucht en alles achterlaat. Sommige mensen hebben het idee dat de meerderheid van de vluchtelingen naar hier komt om te profiteren, maar het grootste deel doet dat uit radeloosheid en is op zoek naar een plek waar er voor hen wel een toekomst is. Ze ontvluchten hun land, familie en werk niet voor het plezier maar uit bittere noodzaak.

Belangrijk is dus dat men de moeite doet om te luisteren naar de verhalen van die mensen en probeert zich in hun plaats te stellen. Financiële ondersteuning bieden via Vluchtelingenwerk Vlaanderen is vanzelfsprekend ook een heel goede zaak. Het komt er op neer dat men met een open geest kijkt naar wat er gebeurt in de wereld en geen schrik heeft van mensen die uit radeloosheid op zoek zijn naar een betere toekomst.

Welke boodschap heb je voor het beleid teneinde voor die mensen een meer ideale wereld te maken?

Als we de berichten lezen over de vluchtelingenproblematiek lijkt het soms alsof wij worden overspoeld door honderdduizenden mensen die onze welvaartsstaat komen ondermijnen. Dat is absoluut niet het geval. Voor een rijk en welvarend land als België leveren wij al wat inspanningen om mensen op te vangen, maar we zouden nog veel meer kunnen doen. Voor mensen die echt op zoek zijn naar een veilig land moeten we de inspanningen op een veel hoger niveau tillen. Het is ook de taak van het beleid om de angst en de vooroordelen die er bij mensen leven te helpen wegnemen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!