IPCC-rapport: tien slimme manieren waarop mensen wereldwijd de klimaatstrijd aangaan

Voelt u zich ook overdonderd door het meest recente klimaatrapport van de VN? Dit zijn innovatieve oplossingen die nu al worden ingezet om de klimaatcrisis te bestrijden. Met overstromingen, bosbranden en hittegolven die het nieuws domineren, valt er niet meer te ontsnappen aan de verwoestende realiteit van de versnelde klimaatverandering. Het langverwachte VN-rapport van afgelopen maandag toont duidelijk aan dat niemand veilig is voor de impact ervan en dat de wereld dringend voorbereidingen moet treffen om mensen te beschermen tegen extreem weer en stijgende zeespiegels.

vrijdag 13 augustus 2021 14:47
Spread the love

Het rapport van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC), geschreven door 234 wetenschappers, stelt dat de opwarming van de aarde met ongeveer 1,1 graden Celsius wereldwijd ingrijpende veranderingen teweeg heeft gebracht, van droogtes en stormen tot smeltende gletsjers.

Maar het is nog niet te laat om de uitstoot terug te dringen en zo de temperatuurstijging te beperken tot de internationaal afgesproken limiet van “ruim onder” 2 graden Celsius, en idealiter onder 1,5 graden. Volgens het rapport zal dat helpen om de impact deels te verzachten of te stoppen.

Dit zijn enkele slimme oplossingen die gemeenschappen van over de hele wereld toepassen om het gevaar van een opwarmende aarde af te wenden:

1. Pokemonachtige app om Indonesische bossen te redden

Een Indonesische app die ontwikkeld werd door middel van crowdsourcing, appelleert aan de competitiedrang van zijn gebruikers. Door games te spelen in de stijl van Pokemon Go brengen gebruikers het landgebruik in hun gebied in kaart. Zo dragen ze bij aan de bescherming van bossen en inheemse volkeren in de uitgestrekte archipel.

2. Kunstmatige intelligentie-instrumenten die de wacht houden en waarschuwen

AI-toepassingen en digitale instrumenten worden steeds vaker ingezet om klimaatnoodgevallen te voorspellen en de impact ervan te beperken. Zulke technologie wordt gebruikt om noodsignalen te verzenden in het geval van natuurrampen in Japan. In het Amazonegebied wordt het gebruikt om ontbossing te monitoren. China ontwerpt op die manier groenere en slimmere steden.

3. Boerinnen in Zanzibar kweken sponzen om het hoofd boven water te houden

Lokale gemeenschappen op het Tanzaniaanse eiland zien het visbestand snel achteruitgaan. Vrouwelijke Zanzibari leren daarom zwemmen zodat ze natuurlijke zeesponzen kunnen kweken die klimaatschokken kunnen weerstaan. Op die manier willen ze hun inkomen beschermen. De vrouwen oogsten ze, maken ze schoon en verkopen ze aan winkels en toeristen en garanderen zo hun inkomen.

4. Vrachtschepen aangedreven door wind

Twee eeuwen nadat de eerste stoomschepen op steenkool de Atlantische Oceaan overgestoken hebben, ontwerpt een Zweeds bedrijf een futuristische flashback: een gigantisch, door wind aangedreven vrachtschip dat kan bijdragen aan het beëindigen van het fossiele tijdperk en het beteugelen van de klimaatverandering.

5. Slimme pompen op zonne-energie tegen de Afrikaanse droogte

Hightechpompen brengen ondergrondse reservoirs van zoet water in kaart in Afrika. Met de data die ze aanbrengen kunnen landbouwers voorkomen dat de reservoirs droog komen te staan. De pompen op zonne-energie worden gebruikt door duizenden kleinschalige boeren in 15 Afrikaanse landen, waaronder Kenia en Oeganda. Het is voor hen een goedkopere en groenere oplossing dan de tegenhangers die aangedreven worden door diesel of benzine.

6. Geiten en schapen als brandweerlieden

Omdat de dreiging van intenser wordende bosbranden als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt, wenden Europese landbouwers zich tot een eeuwenoude pastorale praktijk: het laten grazen van geiten- en schapenkuddes in dichte bossen, waardoor de branden minder gevoed worden.

7. Brandweer gebruikt technologie om branden beter te voorspellen

Omdat de Verenigde Staten te maken hebben met ongeziene bosbranden, gebruiken brandweerbrigades kunstmatige intelligentie en statistische modellen om op voorhand in kaart te brengen hoe de branden zich zouden kunnen verspreiden.

8. Indiase vrouwen wapenen zich tegen extreme hitte met een likje verf

Vrouwen in een Indiase sloppenwijk schilderen hun tinnen dak met witte reflecterende verf; een eenvoudige maatregel die mensen helpt om koeler te blijven tijdens dodelijke hittegolven.

9. Hightech rekbaar garen dat elektriciteit opwekt

Een internationaal team van groengezinde wetenschappers ontwikkelde een rekbaar garen gemaakt van koolstofnanobuisjes – dat bestaat uit minuscule strengen koolstofatomen die tot 10.000 keer kleiner zijn dan een haar – dat elektriciteit opwekt uit natuurlijke bronnen.

10. Bogota bepaalt de groene toekomst van zijn transport via crowdsourcing

De hoofdstad van Colombia wil naar een netto-nuluitstoot tegen 2050 en de inwoners hebben een grote inbreng. De gemeente vraagt hoe zij dat doel willen bereiken, waardoor meer fietspaden, elektrische bussen en kabelliften intussen in de plannen zijn opgenomen.

Dit stuk verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!