Foto: Vredesactie

Vredesactivisten protesteren bij wapenbedrijf Sabca: “Tijd dat overheid wapenexport stopt”

Een twintigtal vredesactivisten voerden vandaag actie bij het wapenbedrijf Sabca. Met hun actie klagen de activisten de export van Belgische wapens naar Turkije en Saudi-Arabië aan. Ze willen dat de regering de gaten in de wapenexportwetgeving dicht. “Oorlog begint bij Sabca, het is hier dat we het kunnen stoppen.”

donderdag 27 mei 2021 13:46
Spread the love

 

Vredesactivisten klommen deze middag op het dak van Brussels wapenbedrijf Sabca, ontrolden een spandoek en verspreidden ‘bloed’ aan de fabriekspoort. De activisten klagen daarmee de export van Belgische wapens naar conflictgebied aan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wapentechnologie van Sabca gebruikt wordt in de oorlogen in Libië, Jemen, Syrië en Nagorno-Karabach.

De Vlaamse regering geeft vergunningen voor wapenexport maar controleert niet wie uiteindelijk die wapens gebruikt. Zonder veel controle komen Vlaamse wapens via een omweg terecht in conflictgebieden.

De export van onderdelen van Sabca voor Turkse militaire vliegtuigen verloopt in eerste instantie via Spanje. Daar worden ze geassembleerd en verder geëxporteerd naar de Turkse luchtmacht. Die vliegtuigen spelen een belangrijk rol in de levering van wapens en troepen voor militaire interventies in Noord-Syrië, Nagorno-Karabach en Libië. De Verenigde Naties tikten Turkije in maart nog op de vingers voor het schenden van het internationaal wapenembargo op Libië.

Foto: Vredesactie

“De autoritaire AKP-MHP-regering van Erdogan voert een aggressief buitenlands beleid en is betrokken in meerdere regionale gewapende conflicten. Toch zien we dat de Vlaamse regering weigert de wapenexport naar Turkije te stoppen”, zegt Orhan Kilic, één van de actievoerders.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. In 70 procent van de gevallen controleert de Vlaamse regering niet waar Vlaamse wapens terecht komen, zo toont onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut. Vandaag tonen de activisten aan de fabriekspoort van Sabca de desastreuze gevolgen van dat exportbeleid.

Sabca heeft bovendien een vestiging in Casablanca die instaat voor het onderhoud van de vliegtuigen van de Marokkaanse luchtmacht. Die luchtmacht is betrokken bij de illegale bezetting van de Westelijke Sahara.

“Sabca moet onmiddellijk een einde maken aan haar steun aan de dagelijkse schendingen van het internationaal humanitair recht door de Marokkaanse bezettingstroepen”, zegt Fabio Salvia van het Belgisch comité voor steun aan het Sahrawi-volk.

Belgische wapenindustrie aan het overheidsinfuus

Bovendien werd Sabca in 2020 overgenomen door de Belgische overheid via het investeringsfonds FPIM. Sabca is niet het enige wapenfabriek dat in handen is van de Belgische overheid.

“De FPIM investeert al jaren in de militaire luchtvaartsector”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. “Sinds de coronacrisis is daar bovendien voor miljoenen euro’s aan staatssteun bijgekomen.”

Foto: Vredesactie

Sinds het begin van de Corona-crisis verleenden de federale en Waalse overheid samen 316 miljoen euro steun aan Belgische wapenbedrijven actief in de luchtvaartsector. Dat gebeurt zonder enige controle of deze bedrijven betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.

Zowel door de wapenexport zelf als door investeringen houden onze overheden de conflicten in Jemen, Libië, Nagorno-Kharabach én de bezetting van de Westelijke Sahara mee in stand. Oorlog begint dus letterlijk hier.

“Het is niet te verantwoorden dat de wapenindustrie kan rekenen op miljoenen euro’s aan staatssteun. Dit is een industrie die teert op conflict en geweld”, zegt Vranken. “Het is hoog tijd om mensenlevens boven economische winst te plaatsen. Het is hoog tijd om te stoppen met de export van wapens naar conflictgebieden.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!