Bron: Flickr (Marco Verch)
Opinie - Rikolto, Vredeseilanden

Rikolto blij met ‘Charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden’

Een nieuw charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden is ondertekend op het Nieuwenbosch Humaniora in Gent op 30 april. Het charter ondersteunt het voedingsbeleid in scholen met de nadruk op gezondheid in combinatie met duurzaamheid. Nieuwenbosch is een van de pilootscholen die Rikolto (Vredeseilanden) begeleidt in het kader van GoodFood@School.

woensdag 1 mei 2019 12:23
Spread the love

Voor Rikolto (Vredeseilanden) is het charter een belangrijke realisatie. “Via ons programma GoodFood@School stelden we vast dat cateraars vaak met de vinger worden gewezen omdat de geleverde maaltijden ondermaats scoren op vlak van gezondheid en duurzaamheid”, zegt Katharina Beelen, coördinator bij Rikolto voor GoodFood@School.

Cateraars leveren echter wat scholen en opdrachtgevers van hen eisen via de aanbestedingen. “Ondermeer door een gebrek aan kennis over hoe ze de richtlijnen voor schoolmaaltijden van het Vlaams Instituut Gezond Leven kunnen vertalen naar concrete criteria in lastenboeken, blijven opdrachtgevers vasthouden aan oudere lastenboeken. Zo veranderde er in de praktijk weinig aan het aanbod.”

Dit charter zet alvast de neuzen in dezelfde richting. In een volgende stap zal Rikolto samen met de ondertekenaars de drempels en tegenstrijdigheden in huidige lastenboeken verder oplijsten. “We werken aan een leidraad voor aanbestedende instanties zodat zij naast gezonde, ook duurzame criteria kunnen opnemen in bestekken”, zegt Katharina Beelen. “Bij hun keuze voor een cateraar, kunnen ze dan niet enkel de prijs, maar ook de kwaliteit van de maaltijden en een aantal duurzaamheidscriteria in rekening brengen.”

Naast Rikolto, tekende nog de Unie van Belgische Cateraars, verschillende cateraars, Horeca Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven, de onderwijsverstrekkers en de koepels van ouderverenigingen samen met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen schaart zich achter het charter.

Ruim 6 op de 10 scholen biedt warme maaltijden aan
Uit de indicatorenbevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven bleek dat het
aanbieden van warme maaltijden sterk ingeburgerd blijft in de scholen. Iets meer dan 6
op 10 basisscholen (66%) en secundaire scholen (62%) bieden warme maaltijden aan.
82% van de basisscholen werkt met een externe leverancier (cateringbedrijf of lokale
traiteur), in het secundair onderwijs is dat in de helft van de scholen het geval. 14% van
de basisscholen heeft een eigen keuken, in het secundair onderwijs is dat in 4 op 10
scholen het geval.Bij eerder ontwikkeld materiaal voor schoolmaaltijden werd er in de eerste plaats
aandacht geschonken aan het stimuleren van de gezonde maaltijden op basis van de
nieuwe richtlijnen uit de voedingsdriehoek. Er was ook aandacht voor voedselveiligheid
bij het bereiden en serveren van maaltijden en voor de context, met name een aangename, rustige eetomgevingen.Het nieuwe charter komt er op vraag van cateraars, die aanhalen dat scholen zich niet
altijd bewust zijn van de verschillende criteria die van belang zijn voor de levering en de
samenstelling van gezonde, evenwichtige en vooral duurzame schoolmaaltijden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!