PepsiCo eist 143.000 dollar van vier Indiase boeren omdat ze aardappelsoort teelden die gebruikt wordt voor Lays-chips

De Amerikaanse multinational PepsiCo daagt vier Indiase boeren voor de rechter. Hun misdaad? Op hun kleine stukje grond teelden ze een aardappelsoort die gebruikt wordt voor de productie van Lays-chips. Mag niet, zegt PepsiCo. De boeren riskeren een boete van 143.000 dollar.

vrijdag 26 april 2019 11:54
Spread the love

De vier Indiase boeren kochten het zaad vorig jaar op de lokale markt en gebruikten dit jaar zaad dat ze zelf recupereerden na de oogst. Volgens Indiase boerenorganisaties stuurde PepsiCo – eigenaar van het patent op de aardappelen dat gebruikt wordt bij het produceren van Lays-chips – detectives op hen af. Die deden zich voor als kopers en namen samples mee van de aardappelen. Het gaat om kleine boeren die elk nog geen twee hectare (of voetbalvelden) hebben.

PepsiCo zegt dat de juridische stappen nodig zijn, omdat het bedrijf in India ‘de grootste koper is van aardappelen’. De multinational klopt zich ook op de borst dat het aardappelen koopt bij duizenden kleine boeren.

Lokale boerenorganisaties hebben het over intimidatie. Zij vrezen ook een sneeuwbaleffect voor andere teelsoorten. Zij beweren dat het wettelijk enkel verboden is om ‘branded’ zaden te verkopen van geregistreerde variëteiten. Zij eisen ook dat de overheid hen helpt om de proceskosten te betalen.

70 procent van de Indiase bevolking hangt af van landbouw. Activisten wijzen op het hoge aantal zelfmoorden bij kleine boeren. Doordat gepatenteerde (al dan niet genetisch gemodificeerde) zaden duurder zijn, moeten zij zich nog meer in de schulden steken en verkleint hun winstmarge.

De zogenaamde ecomodernisten pakken graag uit met de mogelijkheden van ggo’s. Zij doen smalend over ecologisten die de vooruitgang tegenhouden. De klacht van PepsiCo toont dat de kwestie van gepatenteerde zaden (of die nu door selectie ontwikkeld zijn of via ggo’s) veel complexer is en in de eerste plaats te maken heeft met de macht van multinationals.

take down
the paywall
steun ons nu!