Cycloon Idai een maand later: verwoesting nog steeds enorm

Cycloon Idai was een van de dodelijkste stormen op het zuidelijke halfrond. De aandacht en de hulp nemen af, maar de getroffen gebieden verkeren nog in diepe ellende.

vrijdag 19 april 2019 17:41
Spread the love

Ooggetuigen vergeleken Mozambique na de doortocht van Idai op 14 maart met een oorlogszone. Ook de VN spraken over een van de dodelijkste stormen op het zuidelijke halfrond. De dodentol liep in totaal op tot meer dan 1000 mensen: 602 slachtoffers in Mozambique, 344 in Zimbabwe en 59 in Malawi.

Impact ramp

“Veel mensen leven in afgelegen gebieden en zijn ondertussen alweer vergeten”, zei Dorothy Sang van Oxfam in een gezamenlijke verklaring die een groep hulporganisaties vorige week hebben uitgestuurd.

“Mensen uit vele landen hebben heel genereus geschonken aan Oxfam en andere organisaties om ons in staat te stellen om snel te kunnen handelen, maar na een maand kunnen we nog steeds de volledige impact van deze ramp niet helemaal inschatten.”

Volgens de hulporganisaties worden nog steeds mensen aangetroffen die getroffen zijn door de cycloon en dringend hulp nodig hebben. Maar de hulpgoederen geraken stilaan uitgeput.

Reddingstochten

Idai veroorzaakte gigantische overstromingen en heeft hele gemeenschappen onder water gezet (op sommige plaatsen steeg het water met 10 meter hoogte).

In totaal drie miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen. Volgens het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) zijn in totaal 239.731 huizen verwoest. De Wereldbank berekende de kost voor de heropbouw van huizen en infrastructuur in de drie getroffen landen op 2 miljard dollar.

Volgens Oxfam is er nu vooral nood aan schoon water, voedsel en medicatie in de opvangkampen waar mensen tijdelijk verblijven.

De organisatie voert nog steeds reddingsoperaties uit. Tijdens een laatste tocht die doorging met auto’s, bromfietsen en kano’s naar afgelegen gebieden in de provincie Zambezia in Mozambique, werden nog tweeduizend mensen aangetroffen die volledig waren afgesloten van de rest van de wereld. Naar schatting vierduizend mensen zouden nog in zo’n situatie verkeren.

take down
the paywall
steun ons nu!