Na de VS en België nu ook in Nederland campagne om minimumloon fors te verhogen

Na de VS en België nu ook in Nederland campagne om minimumloon fors te verhogen

In navolging van de Amerikaanse arbeidersbeweging en de Belgische vakbond ABVV lanceert nu ook de Nederlandse vakbond FNV een campagne voor een forse verhoging van het minimumloon.

maandag 15 april 2019 16:55
Spread the love

In de Rotterdamse wijk Katendrecht komt binnenkort het duurste appartement van Nederland. Voor 15 miljoen euro heeft de gelukkige high-net-worth individual (zoals dat in het jargon heet) drie verdiepingen, 1000 vierkante meter oppervlakte en plafonds die 14 meter hoog zijn.

Net die luxebouwwerf koos de Nederlandse vakbond FNV uit om de campagne voor een minimumloon van 14 euro te lanceren. Met bewoners uit de nabijgelegen Afrikaanderwijk, een van de armste wijken van het land, trokken ze naar Katendrecht. “De ongelijkheid bínnen Nederland is enorm. Die willen we aanpakken. Mensen die rond het minimumloon verdienen, blijven achter bij de economische groei, terwijl de winsten van bedrijven alleen maar groeien”, zegt Luisa Moreno Ruiz van FNV aan de krant NRC.

In Nederland werken zo’n half miljoen mensen aan het minimumloon. Dat is ongeveer 6 procent van de werknemers. Het minimumloon loopt sinds de jaren 80 achter op de stijging van de gemiddelde lonen. De AOW- en bijstandsuitkering zijn gekoppeld aan het minimumloon. Een stijging van het minimumloon zou dus ook voor die maatschappelijke groepen gunstig zijn.

Net als in andere Europese landen is koopkracht een belangrijk thema geworden in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam onlangs met een rapport waaruit blijkt dat werknemers nauwelijks geprofiteerd hebben van de economische groei tussen 2007 en 2017.

FNV zegt daarover: “Twee miljoen mensen voelen op dit moment niets van de economische groei. Sterker nog, hun inkomen is in de afgelopen 40 jaar 20% minder waard geworden! En dit terwijl de winsten van grote bedrijven groter en groter worden. PostNL keert miljoenen uit aan aandeelhouders en weigert onze postbezorgers meer te betalen dan 10 euro per uur.”

De 14 euro is niet lukraak gekozen. “Met 14 euro per uur komt het minimumloon op 60 procent van het mediane loon te liggen”, aldus FNV. De Nederlandse vakbond wil met deze campagne bereiken dat de verhoging van het minimumloon bij de volgende parlementsverkiezingen in 2021 hoog bovenaan de agenda staat.

De werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland reageren voorspelbaar. ‘Dramatisch’ voor de werkgelegenheid en dus ook afgeleid voor de koopkracht, klinkt het.

De krant NRC wist wel enkele economen te vinden die positiever waren. Harry Garretsen, hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, wijst er op dat onderzoek in verschillende landen geen negatief effect op de werkgelegenheid vond.

De campagne voor een forse verhoging van het minimumloon vindt haar oorsprong in de VS. Daar organiseren werknemers uit de fastfoodsector en andere sectoren met extreem lage lonen sinds 2012 acties. Met succes, ondertussen werd in zes staten en verschillende steden beslist het minimumloon geleidelijk te verhogen van 7,25 dollar tot 15 dollar.

In België lanceerde het ABVV een campagne voor een verhoging van het minimumloon tot 14 euro.

take down
the paywall
steun ons nu!