Verontrustend: ontwikkelingshulp daalt wereldwijd

Wereldwijd wordt een daling van de ontwikkelingshulp opgetekend. Dat blijkt uit cijfers die de OESO gisteren vrijgaf. Ook in België is er een daling van de officiële hulp aan ontwikkelingslanden. Noord-Zuidkoepel 11.11.11 noemt deze cijfers zorgwekkend.

donderdag 11 april 2019 11:42
Spread the love

Uit de cijfers van de OESO blijkt dat de totale officiële ontwikkelingshulp in 2018 is gedaald. “Dit is een alarmerende boodschap willen we de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) halen, zeker in de armste landen”, stelt 11.11.11 in een reactie op de cijfers.

Internationale belofte

Sinds de jaren ’70 geldt de internationale belofte om 0,7 procent van het bruto nationale inkomen (bni) te spenderen aan ontwikkelingssamenwerking. In België staat het sinds 2013 als doelstelling in de wet.

Volgens de OESO werd er globaal minder gespendeerd aan ontwikkelingssamenwerking ten opzichte van 2017. De grootste daling werd opgetekend in de hulp aan de minst ontwikkelde landen.

België spendeerde in 2018 0,43 procent van het bni aan ontwikkelingssamenwerking. Dit cijfer ligt lager dan de 0,45 procent van 2017. In 2010 was er een record van 0,64 procent, maar sindsdien is de Belgische officiële ontwikkelingssamenwerking met 33 procent gedaald.

Armste landen

Voor 11.11.11 is het duidelijk dat een rijk land als België haar deel van de internationale solidariteit moet opnemen. Zeker in de allerarmste landen blijft de 0,7 procent cruciaal om sociale basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheid te garanderen.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht, roept 11.11.11 de verschillende politieke partijen in België op om een einde te maken aan de besparingen en een groeipad uit te stippelen conform de internationale plichten en de eigen wetgeving.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!