Tweede Open brief aan De Morgen: Case Venezuela

Tweede Open brief aan De Morgen: Case Venezuela

woensdag 10 april 2019 11:50
Spread the love

Aalst, 8 april 2019

In het artikel ‘Bereid om te sterven voor El Presidente’ van Marjolein Van De Water van 2 april lees ik: ‘Volgens opiniepeilingen staat nog altijd 15 tot 20 procent van de bevolking achter de regering.‘ Welke die opiniepeilingen zijn, daar hebben we het raden naar. Ik zou het op prijs stellen indien de journaliste of de redactie mij die opiniepeilers kan identificeren. 

Ik zelf stak dienaangaande mijn licht op bij Fundalatin. De Latijns-Amerikaanse Stichting voor de Mensenrechten en de Sociale Ontwikkeling. Fundalatin is een christelijk-oecumenische civiele organisatie die gesticht werd in Caracas in 1978. Toen waren in het continent militaire dictaturen aan zet die regeerden door staatsterrorisme (moord, gewelddadige ontvoeringen, folterpraktijken en gedwongen ballingschap). 

Als antwoord kreeg ik het volgende: ‘Tussen 21 januari en 2 februari dit jaar realiseerde de opiniepeiler Hinterlaces een studie en stelde de vraag: Wie is volgens u de legitieme president van Venezuela? Het  resultaat luidde als volgt: 57% van de ondervraagden beschouwden de regering van president Nicolás Maduro als legitiem, 32% ging voor Juan Guaidó (nota: de man die zichzelf als interim-president verklaarde) en 11% wist geen antwoord te geven.’

Ik snuisterde op internet en kwam tot het besluit dat die opiniepeiler Hinterlaces regeringsgezind is en tegelijk probeert wetenschappelijk te werk te gaan.

In hetzelfde artikel van uw krant van 2 april lees ik: ‘Op televisie, waar alleen nog maar staatszenders te zien zijn, wordt de boodschap steeds herhaald: de vijanden zijn uit op Venezuela’s rijkdommen – olie, goud en andere mineralen.’

Fundalatin antwoordde mij in dit verband:

‘Enkel op momenten van sabotage op de elektrische installaties wordt de elektriciteit en de communicatie onderbroken. In Venezuela opereren normaal niet alleen de privé kanalen van radio en TV, maar ook is er mogelijkheid tot toegang op privé netwerken zoals Directv. Zo kan men toegang krijgen tot internationale netwerken voor berichtgeving. Inclusief programma’s’ en berichten van de VS en de Europese Unie.’ (Nota: Directv noemt zichzelf leider van satelliet TV in Venezuela).   

In de krant van 8 april bericht u in het artikel ‘Venezolaans protest gaat door:’

‘Tienduizenden Venezolanen zijn na weken van stroomuitval en watertekort de straat opgegaan om oppositieleider Guaidó een hart onder de riem te steken. En om het vertrek van president Nicolás Maduro te eisen.’

Voor uw informatie: er greep tegelijkertijd ook een massale ‘Mars voor de Verdediging van de Vrede plaats.’ Maar goed, dat konden jullie misschien niet weten.

Zoals het hier geformuleerd staat draagt de regering van Maduro de volle laag wat betreft schuld aan de penibele toestand in het land.

Waarom ook niet eens een ietsepietsie verder zoeken? En dan kom je bij voorbeeld uit op nieuwsberichten als volgt:

‘Steven Mnuchin, minister van Financiën van de VS zegt: ‘het ministerie is bezig acties te ondernemen tegen de schepen en entiteiten die petroleum transporteren en een vitale hulp betekenen om het onwettelijke regime van Maduro te ondersteunen.’ En vicepresident Mike Pence wist te vertellen dat ‘de petroleum het bloed is dat het regime van Maduro in leven houdt.’ Hij zal daarom ook sancties opleggen aan andere bedrijven die petroleum transporteren van Venezuela naar Cuba.’

Waarom kan De Morgen daar eens geen woordje aan vuil maken? En daar een ethische bedenking aan vastknopen in de zin van: En de VS bedreigen niet alleen autonome internationale bedrijven met sancties, maar laten de petroleum die het bloed van het Venezolaanse volk is wegvloeien door de inkomsten van het land te kelderen?

U moet het voor mijn part niet eens hebben over collateral dammage, iets waar de VS niet te veel van wakker liggen. Dat kunnen  we haast dagelijks vaststellen in oorlogen die de VS links en rechts in onze wereld voeren. Nu is het target met alle mogelijke middelen de regering van Maduro ten val te brengen. Zelfs een militaire invasie wordt niet uitgesloten. Is nog niet gebeurd. Sinds de fameuze rakettenkwestie tijdens de regering van president Kennedey in de jaren ’60 van vorige eeuw heeft Rusland zich niet meer voluit gemoeid met Latijns-Amerika. Maar vandaag houdt Rusland een mogelijk militair avontuur van de VS in Venezuela tegen. Maar dat het target een heel volk in de miserie houdt, dat zal dan wel collateral dammage zijn, vermoed ik.  

take down
the paywall
steun ons nu!