© Jeff Hester/Silverback/Netflix
Opinie, Wereld, Milieu -

“Baanbrekende documentaire ‘Our Planet’ toont nood aan wereldwijde actie om natuur te beschermen”

De langverwachte 8-delige documentairereeks Our Planet, met de stem van Sir David Attenborough, is vandaag wereldwijd uitgekomen op Netflix. De documentaire toont duidelijk aan hoe biodiversiteit – ons ‘veiligheidsnet’ of ‘levensweb’ -achteruit gaat. WWF roept het publiek op om op te komen voor de planeet. We zijn immers afhankelijk van de natuur en de biodiversiteit voor elementaire levensnoodzakelijkheden, zoals voedsel, water en propere lucht.

vrijdag 5 april 2019 17:02
Spread the love

De Netflix-serie Our Planet is gemaakt in samenwerking met WWF en werd geproduceerd door Silverback Films. De serie wil miljoenen mensen bereiken om een scharniermoment voor de natuur te creëren. Het zou wereldwijde conversaties over de achteruitgang van de biodiversiteit moeten teweegbrengen.

WWF Ambassadeur en naturalist Sir David Attenborough die de serie heeft ingesproken, zei: “We zijn vandaag de grootste bedreiging geworden voor de gezondheid van onze thuis, maar er is nog tijd om de uitdagingen aan te gaan die we zelf hebben gecreëerd, als we nu in actie schieten. Als mensen echt kunnen begrijpen wat er op het spel staat, geloof ik dat ze zullen verwachten van bedrijven en overheden om werk te maken van concrete oplossingen. Als diersoort zijn we uitstekende probleemoplossers. Maar we hebben onszelf nog niet toegelegd op dit probleem met de aandacht die het vereist. We kunnen een wereld creëren met zuivere lucht en zuiver water, onbeperkte energie en een visvoorraad die ons nog tot ver in de toekomst zal onderhouden.”Our Planet (Still). © Silverback/Netflix

Het Our Planet-project komt uit op een cruciaal moment, want onze natuur en ons wildleven is meer bedreigd dan ooit tevoren. Recente cijfers] van WWF’s Living Planet Report 2018 tonen aan dat de wereldwijde populaties van gewervelde diersoorten gemiddeld met 60 procent zijn afgenomen sinds 1970 – minder dan een mensenleven.Our Planet (Still). © Silverback/Netflix

Koen Stuyck, woordvoerder WWF België: “Ook België en de Belgen dragen verantwoordelijkheid. Ons recente rapport over geïmporteerde ontbossing, becijferde dat ons ruimtebeslag 3x de oppervlakte van België bedraagt. Bovendien komen de belangrijkste gewassen (o.m. soja, palmolie, rubber, hout, cacao) uit landen met een hoog risico op ontbossing. Op deze manier dragen we via onze consumptie rechtstreeks bij tot de massa-extinctie die zich voor onze ogen voltrekt. De volgende regering moet werk maken van een nationale strategie tegen ontbossing.”Our Planet (Still). © Silverback/Netflix

take down
the paywall
steun ons nu!