Je wil je tandarts niet als je gynaecoloog.

Je wil je tandarts niet als je gynaecoloog.

dinsdag 5 maart 2019 16:35
Spread the love

Als je tandpijn hebt is het snel duidelijk dat een gynaecoloog je niet kan helpen. Ja, beiden gebruiken witte handschoenen maar de inhoud van hun instrumentarium en behandeling zijn erg anders. Meer dan 95% van de psychologen wil niet meestappen in het voorgestelde terugbetalingsbeleid van minister De Block en ze noemt deze psychologen dan maar geldwolven. Toch beschermt de psycholoog hier niet zichzelf maar hun patiënten.

Minister De Block begrijpt psychotherapie als een behandeling voor ‘matig ernstige problemen’ zoals matige depressie (burn-out), alcoholverslaving en trauma. Deze wil de minister in vier tot acht sessies opgelost zien want dat is het maximaal aantal sessies die terugbetaald is. Mevrouw de block vergeet een doelgroep: als je jarenlang misbruik ervaren hebt is er vaak een jarenlange behandeling nodig alvorens men zichzelf kan zijn.

Het verplichten van een voorgaand bezoek aan de huisarts is niet enkel een enorm obstakel voor iemand in psychische nood, het is een maat voor niets. Je wil geen tandarts als gynaecoloog, waarom zou je dan een huisarts willen om je depressie of post-traumatische angsten te behandelen? Als je pijn hebt aan je tanden wil je een tandarts die weet hoe je net die ene rotte tand moet trekken, geen huisarts die wat pijnstillers voorschrijft alsof de tand er toch vanzelf uitvalt. De huisarts heeft een erg brede opleiding en daarom niet de nodige inzichten aangeleerd om ook een volledig correcte psychische diagnose te maken, net zoals ze ook nooit alle details hebben aangeleerd over alle ziektebeelden binnen tandheelkunde, of de gynaecologie, of …

Ja, de huisarts kan je vol pillen duwen, dezelfde die een psychiater ook zou kunnen voorschrijven, met dat verschil dat een huisarts voornamelijk afgaat op de bijsluiter; maar de psychiater afgaat op jarenlange studie en persoonlijke werkervaring. Laat psychofarmaca alstublieft over aan de psychiaters. Bovendien lost een pilletje alleen geen trauma’s op, ze verlichten enkel wat symptomen. Een slaappil als je niet in slaap kan vallen zorgt er niet voor dat je toch uitgerust bent als je wakker wordt. Het is de psycholoog die de behandeling faciliteert en de pijn helpt verwerken. Het is de psycholoog die er voor zorgt dat die pillen niet meer nodig zijn.

Mevrouw Moens van Zorgnet-Icuro lijkt het ook niet te begrijpen: “je kan extra kwetsbare mensen toch iets minder laten betalen en de rest de volle pot?”. Minister De Block noch mevrouw Moens zien in dat de agenda’s van de psychologen ook vandaag al tot aan de nok gevuld zijn met net deze extra kwetsbare mensen. Mensen die in armoede leven, want incestueuze vaders zijn niet vaak geneigd om het geld die ze verdienen uit die private kinderprostitutie netjes op de spaarrekening van hun zoon of dochter te zetten. Velen die hun vader-dader ontsnapten kunnen onmogelijk de volle pot voor therapie betalen, maar toch zijn er vele psychologen die de slachtoffers een echte kans op een gelukkig leven geven, erg vaak ten kost van hun eigen inkomen.

Minister De Block voelt zich beledigd en spreekt van een boycot van de psychologen. “We zien wel waar patiënten naartoe gaan en hoeveel ze er gaan betalen!” Ja, we gaan naar de ons levensnoodzakelijke hulp en betalen wat we kunnen, maar beiden zijn geen keuze. Het is de noodzaak tot herstel nadat iemand iets kapot maakte. Dit gaat niet over vier of acht sessies maar over net zo lang volhouden tot een waardevolle, angstvrije levenskwaliteit is bereikt. Een leven van menselijkheid na zoveel onmenselijkheid. Zelfvertrouwen die enkel mogelijk is geworden met gespecialiseerde en langdurige hulp, met vallen en leren opstaan, met stotteren en schreeuwen tot spreken. Enkel doordat mijn psychotherapeut zo gek is om 24u per dag bereikbaar te zijn, haar vakantie inkort in functie van haar patiënten, ze haar agenda indeelt in functie van mijn sessies en werken wil van ’s morgens zeven tot ’s avonds negen uur, lukte het ons, ook al kon ik haar nog nooit de volle pot betalen.

Ik heb gevoeld hoe praten over mijn problemen de enige manier is om ze op te gaan lossen. En, minister De Block, hoe makkelijk praat u met de psycholoog?

take down
the paywall
steun ons nu!