Democratieën omverwerpen

Democratieën omverwerpen

‘Indien Guaidó, de marionet van de CIA en zijn blanke racistische kompanen de macht overnemen, dan zal het de 68ste omverwerping zijn door de VS van een soevereine regering, de meerderheid daarvan democratieën. Zeer zeker zal er dan een verkoop in bulk plaatsvinden van de openbare diensten en van de rijkdom van de grondstoffen van Venezuela, samen met de beroving van de olie van het land, zoals John Bolton het droomt.'

woensdag 27 februari 2019 17:57
Spread the love

Met die straffe uitspraak begint John Pilger een artikel dat hij onlangs publiceerde in MintPresNews (een nieuws website gevestigd in Minnesota, red), onder de titel: “De oorlog in Venezuela is gebaseerd op leugens.” Hij is een Australische journalist die in Londen woont en heel wat prijzen in de wacht sleepte. Zijn artikels verschijnen overal ter wereld in kranten als The Guardian, The Independent, New York Times,  Los Angeles Times, Mail & Guardian (Zuid-Afrika), Aftonbladet (Zweden), Il Manifesto (Italië).

Hij haalt sterk uit tegen de  interventie van de VS in de crisis van Venezuela. Ik citeer hier de belangrijkste bedenkingen die hij maakt nu de spanningen rond het Latijns-Amerikaanse land  een hoogtepunt bereikt hebben. 

‘Het gaat om een ultieme poging van Washington, open en bloot, om de grootste petroleumbron van de wereld te bemachtigen en als “haar achtertuin” te beschouwen.’

‘Ondanks alle tekortkomingen van de chavisten, zij lieten bij voorbeeld toe dat de Venezolaanse  economie  gijzelaar werd van de fortuinen van de petroleum en zij pakten nooit grondig het grootkapitaal en de corruptie aan, toch brachten zij sociale rechtvaardigheid en trots voor miljoenen personen en ze deden dat met een democratie zonder voorgaande.’ 

“Van de 92 verkiezingen die wij opgevolgd hebben,” zei ex-president Jimmy Carter, wiens controlesysteem voor verkiezingen in de hele wereld gerespecteerd wordt, “zou ik zeggen dat het verkiezingsproces in Venezuela het beste van de wereld is,” en dit in contrast met het electoraal systeem van de VS met haar nadruk op het geld voor de campagne, “dat een van de slechtste is,” voegde Carter eraan toe.’

‘Sinds de dood van Chávez in 2013 heeft de Westerse pers zijn opvolger Nicolás Maduro, toen nog minister van Buitenlandse Zaken en vicepresident,  hem omgetoverd van sympathieke ex-chauffeur tot een herboren Saddam Hussein. Hij is voorzeker geen Chávez. De val van de prijs van de olie in een maatschappij die haast alle voedingswaren importeert is herhaaldelijk gebotst op officiële onkunde wat op zijn beurt de wachtrijen aan de grootwarenhuizen heeft verlengd en met zich heeft meegebracht dat heel wat chavisten wanhopig werden.’

‘En toch won Maduro het presidentschap in 2018. Het oproepen voor die verkiezingen werd door de belangrijkste leden van de oppositie geëist. Maar nadien boycotten zij ze. Deze tactiek probeerden ze ook uit te voeren  tegen Chávez. De boycot mislukte: 9.389.056 personen brachten hun stem uit, 16 partijen namen eraan deel en zes kandidaten presenteerden zich voor het presidentschap. Maduro won met 6.248.834 stemmen of 67.84%. De dag van de verkiezingen sprak ik met een van de 150 buitenlandse verkiezingswaarnemers. “Het ging er volledig correct aan toe,” zei hij. “Er was geen fraude. Zero. Werkelijk ongelofelijk.”

‘De regering van Trump schoof Juan Guaidó naar voor, een opduikende creatie van het Nationaal Fonds voor de Democratie en de CIA, als “de wettelijke president van Venezuela.” Onbekend voor 81% van de Venezolaanse bevolking, volgens The Nation,  want Guaidó werd door niemand verkozen.’

‘Maduro is “onwettig,” zegt Trump (die het presidentschap van de VS won met 3 miljoen stemmen minder dan zijn opponent.)’ 

‘Onderzoekers van de University of de West of England  (een publieke onderzoeksuniversiteit in Bristol, UK, red.) bestudeerden de informatie van de BBC over Venezuela gedurende een periode van 10 jaar. Ze gingen 304 verslagen na en kwamen tot de bevinding dat enkel drie daarvan verwezen naar een of andere positieve beleidslijn van de regering. Voor de BBC zijn de democratische geschiedenis van Venezuela, de wetgeving ten voordele van de mensenrechten, de voedselprogramma’s,  de initiatieven voor de gezondheidzorg en de vermindering van de armoede er nooit geweest. Het grootste programma van alfabetisering in de geschiedenis van de mensheid blijkt niet gebeurd te zijn, zoals ook de  miljoenen personen niet bestaan die optrokken ten voordele van Maduro en ter herinnering aan Chávez.’

‘Wanneer men haar vroeg waarom ze alleen maar de mars van de oppositie filmde, tweette de BBC journaliste Orla Guerin dat “het moeilijk was” om tegelijkertijd in twee marsen op een en dezelfde dag aanwezig te zijn.’

‘Er is een oorlog verklaard tegen Venezuela, waarbij het “te moeilijk is” om over de waarheid te informeren. Het is te moeilijk om te informeren dat de ineenstorting van de prijzen van de olie sinds 2014 ook grotendeels het resultaat is van criminele manoeuvres van Wall Street. Het is te moeilijk om de blokkering aan te klagen van de toegang voor Venezuela tot het internationaal financieel systeem, gedomineerd en gesaboteerd door de VS. Het is te moeilijk om te informeren over de “sancties” van Washington tegen Venezuela, die het verlies van minstens 6 duizend miljard dollar aan inkomsten sinds 2017 hebben veroorzaakt,  inbegrepen  2 duizend miljard dollar aan medicamenten die als illegaal geïmporteerd werden. Het is te moeilijk om te informeren over de weigering van de Bank van Engeland om het goud van Venezuela terug te geven. Het gebruik van de reserves van het land als een daad van piraterij!  De voormalige rapporteur van de Verenigde Naties Alfred  de Zayas heeft dit vergeleken met een “middeleeuwse omsingeling” opgezet om “de landen op de knieën te krijgen.” Het is een misdadige overval, zegt hij. Het is te vergelijken met wat Salvador Allende in 1970 overkwam wanneer president Richard Nixon en Henry Kisinger, de equivalent van John Bolton, zich opmaakten “om de economie (van Chili) te laten huilen.” Daarop volgde een lange en donkere nacht van Pinochet.’  

De correspondent van The Guardian, Tom Philips, tweette een foto van zichzelf met een muts op en daarop de woorden in het Spaans dat in het lokale argot betekent “Maak dat Venezuela weer geniaal wordt.” Die reporter als clown zou wel eens de finale etappe kunnen zijn van een groot deel van de ontaarding van de journalistiek. 

take down
the paywall
steun ons nu!