Bron: Pixabay
Opinie, Economie, Milieu -

Greenpeace kritisch over plan van grote vervuilers tegen plasticafval

Een wereldwijde alliantie van grote bedrijven zoals Procter & Gamble, Shell en ExxonMobil trekt 1 miljard dollar uit om plasticafval te bestrijden. Greenpeace zegt dat het vooral gaat om het voorkomen van afval, niet om het verminderen van het eenmalig gebruik van plastic.

vrijdag 18 januari 2019 18:05
Spread the love

Een wereldwijde alliantie van grote bedrijven zoals Procter & Gamble, Shell en ExxonMobil trekt 1 miljard dollar uit om plasticafval te bestrijden. Greenpeace zegt dat het vooral gaat om het voorkomen van afval, niet om het verminderen van het eenmalig gebruik van plastic.

De Alliance to End Plastic Waste (AEPW) reserveert nu 1 miljard dollar en is van plan in de komende vijf jaar nog eens 1,5 miljard dollar te investeren. De AEPW telt 26 bedrijven, waarvan een flink aantal grote plasticvervuilers. De alliantie stelt in een persbericht oplossingen te willen ontwikkelen om afval te verminderen en hergebruik in een circulaire economie te stimuleren.

Greenwashing

Milieuorganisaties zijn kritisch over de plannen. Zij wijzen erop dat de meest eenvoudige manier om plasticafval te verminderen, het verminderen van de productie van plastic is. Greenpeace noemt de alliantie in een reactie “een wanhopige poging van grote vervuilers om de status quo met betrekking tot plastic te handhaven.”

“In 2018 hebben mensen in de hele wereld zich uitgesproken tegen plastic dat slechts eenmalig gebruikt wordt, zoals bedrijven als Procter & Gamble dagelijks produceren. Zij willen dat de industrie investeert in navulverpakkingen, hergebruik en innovatie. In plaats daarvan zet P&G een stap achteruit, samen fossiele brandstoffen-bedrijven zoals Exxon, Shell, Dow en Total, om de destructieve klimaatverandering te verergeren. Plastic is van levensbelang voor de fossiele brandstoffenindustrie. Deze aankondiging laat zien hoe ver bedrijven willen gaan om dat plastic in stand te houden.”

Nieuwe infrastructuur

David Taylor, bestuursvoorzitter van Procter & Gamble, noemt de alliantie “de meest omvangrijke poging tot nu toe” om een einde te maken aan plasticafval in het milieu. “Ik roep alle bedrijven, klein en groot, uit de hele wereld, op om zich aan te sluiten bij ons.”

De bedrijven willen onder meer investeren in afvalinfrastructuur in steden waar die nu niet aanwezig is, vooral in steden die aan rivieren liggen. Ook willen ze de ontwikkeling stimuleren van technologie en businessmodellen die voorkomen dat plastic in de oceanen belandt. Bijna 80 procent van het plastic in de oceanen was in eerste instantie plasticafval op land. Via rivieren belandt het in zee.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!