COP24 in Katowice. Bron: Flickr
Opinie, Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, België -

Klimaattop eindigt zonder ambitie: “Moreel onaanvaardbaar”

De klimaattop COP 24 eindigt na veel vertragingen en uitstel op een sisser. Er is weliswaar een akkoord over versterkte regels voor de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs. Maar de slotverklaring biedt verre van een voldoende antwoord op de uitdagingen waar onze wereld nu voor staat. Een regelrechte schande, vindt milieuorganisatie Greenpeace.

maandag 17 december 2018 15:51
Spread the love

“Na een jaar vol klimaatrampen en amper twee maanden nadat de klimaatwetenschappers van het IPCC waarschuwden dat de volgende 12 jaar cruciaal zijn om ontsporing van het klimaatprobleem te voorkomen, draait de klimaattop uit op een enorme ontgoocheling”, zegt Jennifer Morgan, directrice van Greenpeace International. “Dit is moreel onaanvaardbaar. Zonder onmiddellijke politieke actie komen we niet vooruit. Overal ter wereld roepen mensen op tot daadkracht, maar dat hebben de regeringen hier niet getoond.”

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, is het cruciaal dat elk land een ambitieuzer klimaatplan opstelt. Dat was de grote inzet van deze top. Maar een duidelijke belofte om de ambitie van die nationale plannen voor 2020 op te trekken kwam er niet.

België mee verantwoordelijk voor klimaatflop

Ook België weigert ook maar enige klimaatambitie aan de dag te leggen en draagt hierdoor mee een verpletterende historische verantwoordelijkheid. “Het is een schande dat België weigerde zich te scharen achter een brede coalitie van landen die sterkere klimaatplannen willen”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace België.

“Het verschil tussen wat bepaalde ministers voor de camera verklaren en hun daden is nu pijnlijk zichtbaar. Hun onverantwoorde gedrag is een kaakslag voor de Belgische burgers die massaal en nadrukkelijk klimaatactie van de politiek verwachten. Geen enkele Belgische klimaatminister heeft nog iets te zoeken op een klimaattop zolang ze elke verhoogde ambitie in Europa en de wereld tegenwerken. En ook zonder een ernstig nationaal klimaatplan, blijven ze beter thuis. De Belgische regeringen laten de mensen en de planeet in de steek.”

take down
the paywall
steun ons nu!