Doe mee aan de Leuvense Schrijfmarathon van Amnesty International
Johan Cottenie

Doe mee aan de Leuvense Schrijfmarathon van Amnesty International

Laat je stem horen tegen onrecht en schrijf een brief, of schrijf er tien. Amnesty-groepen uit het Leuvense organiseren voor de tweede keer een schrijfactie.

woensdag 28 november 2018 12:25
Spread the love

SCHRIJFMARATHON 2018

Groep 053 Heverlee doet mee aan Schrijfmarathon
van Amnesty International


Plaats van het gebeuren: het Wereldcafé, Joris Helleputteplein, 2,3000 Leuven. Er is een streepje life muziek, bij het schrijven kun je een hapje en een drankje bestellen.

Dit gaat door op woensdag 12 december tussen 18 en 22 uur. Maak er met vrienden een gezellige en nuttige avond van.

Leuvense Schrijfmarathon is deel van een wereldwijde actie.
Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom doet de lokale groep 053 Heverlee mee aan de Schrijfmarathon van Amnesty International.

Het hele jaar door voert Amnesty International actie voor mannen, vrouwen, kinderen van wie de mensenrechten worden geschonden. De organisatie en haar sympathisanten schrijven brieven naar de verantwoordelijke overheden, lanceren petities, organiseren twitteracties en sturen solidariteitskaartjes naar de slachtoffers.

Tijdens de Schrijfmarathon in december schakelt de actiemachine van Amnesty een paar versnellingen hoger: dan worden in de hele wereld brieven geschreven en andere acties ondernomen voor een selectie van een tiental slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen. In december vorig jaar werden tijdens de Schrijfmarathonmeer dan 5,5 miljoen brieven en solidariteitskaartjes geschreven en online boodschappen verstuurd.

Al deze acties hebben wel degelijk impact. Amnesty International gaat er prat op dat gemiddeld één op de vier acties resultaat oplevert. De Schrijfmarathon van 2017 deed nog beter: in zeven van de tien dossiers waar vorig jaar actie voor gevoerd werd, is er vooruitgang geboekt.

Zo werd Mahadine, een online activist en vader van zeven, in Tsjaad vrijgelaten. Hij riskeerde een levenslange gevangenisstraf omdat hij video’s op Facebook had gepost waarin hij kritiek uitte op de manier waarop de Tsjadische regering omspringt met publiek geld. Na 18 maanden in de cel werd hij in april 2018 vrijgelaten, vier maanden na de 690.434 acties en brieven van de Schrijfmarathon waarin om zijn vrijlating werd gevraagd.

Verdedig mensenrechtenverdedigers

Net als vorig jaar focust de Schrijfmarathon 2018 op activisten die met gevaar voor hun eigen leven, op een vreedzame manier strijden om de mensenrechten van anderen te verdedigen. Steeds vaker worden zij daarbij zelf het slachtoffer van schendingen en onrecht. Acht moedige vrouwen uit Zuid-Afrika, India, Brazilië, Venezuela, Kirgizië, Oekraïne, Iran en Marokko staan centraal tijdens deze editie van de marathon.

Een van hen, de Braziliaanse Mariella Franco, heeft haar strijd voor de rechten van vooral zwarte jongeren, vrouwen, holebi’s en transgenders al met de dood moeten bekopen. Ze werd op 14 maart 2018 in Rio de Janeiro, waar ze in de gemeenteraad zat, doodgeschoten, samen met haar chauffeur, toen ze terugkeerden van een debatavond met een groep zwarte jonge vrouwen. Tijdens de Schrijfmarathon vraag je in een brief aan de Braziliaanse president om de moord op Mariella te onderzoeken en de verantwoordelijke te berechten.

Het negende geval van mensenrechtenschending, waarvoor Amnesty in de Schrijfmarathon oproept tot actie, treft een aantal families van de Sengwer, een inheemse bevolkingsgroep in Kenia. Zij worden beroofd van hun huizen, gronden, bestaanszekerheid en culturele identiteit.

Meer info en alle schrijfacties vind je op www.schrijfmarathon.be

 

take down
the paywall
steun ons nu!