Egyptische president Al-Sisi

Reeks arrestaties op derde dag Offerfeest in Egypte

Veiligheidsdiensten in Egypte hebben op 23 augustus 2017 tenminste zeven prominente critici van het regime opgepakt. Dat gebeurde op de derde dag van het Islamitische Offerfeest, wanneer veruit de meeste Egyptenaren vakantie vieren en het land zo goed als plat ligt.

maandag 27 augustus 2018 17:06
Spread the love

De openbare aanklager heeft de arrestanten vandaag vijftien dagen voorarrest opgelegd op beschuldiging van terroristische activiteiten.

Een van de gearresteerden is Maasoum Marzouk, een oud-diplomaat en politicus die leider was van de oppositiepartij Karama (Waardigheid). Marzouk had eerder deze maand op Facebook opgeroepen tot een referendum over de toekomst van het politieke leiderschap, een duidelijke verwijzing naar President Abdel Fattah Al-Sisi. 

Tevens riep hij op tot een protest op het Tahrirplein op vrijdag 31 augustus indien het referendumverzoek niet zou worden ingewilligd. Het oproepen tot protest is strafbaar in Egypte. Zijn post kreeg duizenden likes en werd even vaak gedeeld.

Aanzetten tot protest

Ook Raeed Salama, medeoprichter van de Egyptische Sociaal-Democratische Partij en academicus Yehia Al-Qazzaz, lid van een beweging die zich inzet voor de onafhankelijkheid van universiteiten, zijn gearresteerd. Al-Qazzaz had recent publiekelijk opgeroepen tot een vertrek van Al-Sisi als president. Hij werd opgepakt terwijl hij een begrafenis bijwoonde aan de Rode Zee in Egypte. Er liepen al verschillende zaken tegen Al-Qazzaz over het ‘aanzetten tot protest’.

De meeste arrestanten werden vanuit hun huis opgepakt; politiek activist Sameh Seoudi gaf zichzelf aan. Veiligheidsdiensten troffen hem niet thuis en namen vervolgens zijn vrouw en kinderen mee, die pas werden vrijgelaten toen Seoudi zich meldde. De overige gearresteerde activisten zijn Nermin Hussein, Amr Mohamed en Abdel Fattah Said.

Schandelijke stijl

De Arabische stichting voor politieke en civiele rechten Nedal veroordeelde de arrestaties in een verklaring. “Een schandelijke stijl, die je zelfs in de ergste dictaturen niet snel tegenkomt”, schreef Nedal over de manier waarop Seoudi’s vrouw en kinderen werden gebruikt om hem op te pakken.

De arrestanten zijn allen onderdeel van dezelfde zaak. Allen worden beschuldigd van “het helpen van terroristische groeperingen bij het bereiken van hun doelen”; “ontvangen van financiering voor terroristische doeleinden”; “deelname aan een criminele overeenkomst om een terroristische aanslag te plegen”, zegt advocaat Khaled Ali op zijn Facebookpagina.

Ali, presidentskandidaat in 2012, was vanaf de eerste arrestaties betrokken bij de zaak en is vorig jaar ook zelf gearresteerd geweest.

Derde termijn voor Al-Sisi?

Beschuldigingen van terrorisme worden in Egypte vaker ingezet tegen politieke tegenstanders van het regime. In mei dit jaar werden zes prominente activisten en bloggers opgepakt op beschuldiging van het verspreiden van nepnieuws en deelname aan terroristische organisaties. Allen zitten nog vast terwijl geen van de rechtszaken daadwerkelijk is begonnen.

Al-Sisi werd in maart herkozen als president van Egypte, nadat verschillende tegenkandidaten waren gearresteerd of zich terugtrokken. De afgelopen weken gingen stemmen op in het parlement om de grondwet te veranderen waardoor Al-Sisi na zijn tweede termijn president kan blijven. 

Volgens de huidige grondwet kan een president maximaal twee termijnen dienen. De nieuwste arrestaties geven een duidelijk signaal af aan tegenstanders van een derde termijn voor Al-Sisi. 

take down
the paywall
steun ons nu!