Trump-regering minimaliseerde ravage op Puerto Rico: niet 64 maar minstens 5.000 dodelijke slachtoffers

De Amerikaanse regering minimaliseerde maandenlang de gevolgen van de orkaan Maria in Puerto Rico. Een nieuw onderzoek toont aan dat er niet slechts 64 doden gevallen zijn, maar wel minstens 5.000.

woensdag 30 mei 2018 13:25
Spread the love

In september 2017 raasde de orkaan Maria over de Atlantische Oceaan. Boven het eiland Puerto Rico bereikte de orkaan een hoogtepunt. Met windsnelheden tot 190 km/u beukte de orkaan op de steden en dorpen van Puerto Rico in. Het elektriciteitsnetwerk lag volledig plat. 80 procent van de landbouw werd vernietigd.

Vanaf het begin kwam er kritiek op de lakse reactie van de Trump-administratie. Puerto Rico is namelijk een zogenaamd ‘unincorporated territory’, een gebied dat door de VS beheerd wordt, maar er geen integraal deel van uitmaakt. Het eiland kreeg maar een fractie van de noodhulp waar het om vroeg.

De officiële telling van het aantal dodelijke slachtoffers hield het op 64. Inwoners en ook buitenstaanders zoals hulporganisaties en journalisten hebben altijd al vragen gesteld bij dat lage cijfer. Een onderzoek dat gepubliceerd werd in The New England Journal of Medicine bevestigt dat nu.

Onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Pubic Health en Beth Israel Deaconess Medical Center ondervroegen duizenden overlevenden en schatten het aantal dodelijke slachtoffers door de orkaan (tussen het moment dat die aan land kwam en eind 2017) nu op minstens 4645. Aangezien er ook nog mensen omkwamen die alleen woonden, verhogen ze die schatting tot 5740. Dat is maar liefst 70 keer meer dan de officiële schatting.

De onderzoekers schrijven dat de resultaten “de onachtzaamheid van de Amerikaanse regering voor de verzwakte infrastructuur in Puerto Rico onderlijnen”. Volgens hen was de vertraagde of onmogelijke toegang tot gezondheidszorg de belangrijkste oorzaak van de overlijdens na de passage van de orkaan.

De Canadese journaliste Naomi Klein schreef een boek over de aanpak van de ramp. “Mijn hart bloedt bij de bevestiging van wat zo velen wisten: de dodental is veel hoger, niet door een ‘natuurlijke’ ramp maar door de dodelijke cocktail van klimaatwijziging, neoliberale besparingen, kolonialisme en racisme”, reageerde ze op Twitter.

take down
the paywall
steun ons nu!