redactie

Overheid kapt massaal bomen langs snelwegen ‘zodat migranten zich niet kunnen verstoppen’

Volgens het Agentschap Wegen & Verkeer worden er in opdracht van de politie en de gouverneur massaal bomen gekapt op parkings langs autosnelwegen "zodat transmigranten zich hier niet kunnen verstoppen".

dinsdag 24 april 2018 19:16
Spread the love

Tussen 1 november en 15 maart doet het Agentschap Wegen & Verkeer aan hakhoutbeheer. Struiken en bomen in de bermen van autowegen worden tot op 20 centimeter afgezaagd. Dat zou dan enkele seizoenen later moeten resulteren in een jong en dicht groenscherm tussen de woningen en de snelweg.

Die einddatum van 15 maart is belangrijk want dan begint het broedseizoen. Als er dan nog gehakt wordt, dan zouden er massa’s nesten en broedplaatsen verloren gaan. Automobilist Bart Goudeseune liet dan ook meteen zijn verontwaardiging blijken op Twitter toen hij deze week merkte dat bij een parking langs de E313 in Ranst alle bomen werden omgehakt.

Het Agentschap Wegen & Verkeer reageerde meteen: “Die werken op de E313 hebben we al in januari afgerond.” Hakhoutbeheer wordt normaal om de 9 tot 15 jaar gedaan. Als de bermen van de E313 deze winter al aangepakt zijn, zouden ze normaal het komende decennium moeten worden met rust gelaten.
Een dag later kwam er een nieuwe reactie van het Agentschap: “Dit zijn snoeiwerken in het kader van transmigratieproblematiek op parkings, op vraag van politie en gouverneur, zodat transmigranten zich hier niet kunnen verstoppen.”

Dit had dus niets met hakhoutbeheer te maken (snoeien om dan later een nog dichter groenscherm over te houden), maar alles met het creëren van een kale vlakte zodat vluchtelingen makkelijker kunnen opgemerkt en opgejaagd worden.

De plaats is alvast vreemd. Volgens Goudeseune gaat het om de parking richting Hasselt.

take down
the paywall
steun ons nu!