Oorzaken van verkrachting ...

“When you bring consciousness to anything, things begin to shift” (Eve Ensler)

zaterdag 3 maart 2018 21:22
Spread the love

Gendergerelateerd geweld -al dan niet op het werk- is een thema dat de voorbije maanden een ware (media)storm veroorzaakte.  Denk maar aan de #metoo-campagne, Bart De Pauw, Donald Trump …

Maar ook in mijn leven speelde dit onderwerp het afgelopen jaar een centrale rol. Het begon met de voorbereiding van het vrouwencongres in Costa Rica, het congres zelf, de blog die ik hier bijhield … Je kan als mens niet anders dan geraakt worden door al die verhalen … en aan de slag willen gaan hiermee. Net zoals Bo Van Spilbeeck haar steentje bijdroeg. En tv-programma’s zoals M/V/X die ervoor zorgen dat we gender breder gaan bekijken. Zo wil ook ACV-Limburg zijn steentje bijdragen.

Geïnspireerd terugkomen van Costa Rica is één zaak, maar wat dan? Waar begin je? Dan ga je rond tafel zitten met mensen, wissel je ideeën uit, raken er nog meer mensen betrokken, die ook goede ideeën op tafel leggen en voor je het weet, heb je samen een avondvullend programma op poten gezet. Tijdens deze avond gaan we in op de volgende vragen: Wat is de impact van partnergeweld op het werk, de werknemers en de werkvloer? Hoe reageer je op grensoverschrijdend gedrag? Hoe heb je aandacht voor je LGTBQI+ collega’s?  Op welke manier worden de werknemers uit de dienstenchequesector geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? En wat doe je als je ‘in the eye of the storm’ terecht komt? We proberen te zoeken naar antwoorden en gaan in dialoog tijdens workshops, geïnspireerd door muziek en de tentoonstellingen ‘Bang’ en ‘Geweldige liefde’.

Ook het bezoek aan de expo ‘What were you wearing?’ gaf ons inspiratie … Wij benaderden dit project op een digitale manier. Van de 55 getuigenissen hebben we er 15 gekozen. We vroegen aan collega’s om in hun kleerkast te zoeken naar de kledij zoals beschreven in de getuigenissen en er vervolgens in te poseren. Het resultaat mag er zijn …

Het thema blijft beroeren en ontroeren, gelukkig maar! Een aantal sisters, die deelnamen aan het congres in Costa Rica werden ontvangen door minister van Werk Kris Peeters. Het ACV wil dat er een internationale conventie komt tegen gendergerelateerd geweld op het werk. In juni starten daarover besprekingen in Genève binnen de Internationale Arbeidsorganisatie. De minister beloofde dat België daarbij een voortrekkersrol zal spelen “want elk geval van gendergerelateerd geweld op het werk is er één teveel.” Het is wachten op de ILO-richtlijn maar dat mag ons, met z’n allen, niet tegenhouden om elke dag weer opnieuw waar we kunnen het verschil te maken.

Een mens is een mens en dat alleen al verdient het grootste respect!

Carolien

#Gfacts #WhatWereYouWearing #metoo

take down
the paywall
steun ons nu!