foto KVS

Benefiet: Malcolm X in concert

De winter komt eraan. Op een boogscheut van ons theater dolen ontheemde migranten rond. Daar willen wij wat voor doen.

woensdag 24 januari 2018 17:58
Spread the love

Na het zien van de emotionele oproep van actrice Marie-Aurore D’Awans om vluchtelingen in Brussel te helpen, hebben wij beslist om ook ons steentje bij te dragen.

Op dinsdag 20 februari 2018 organiseren we in onze schouwburg een benefietconcert van Malcolm X voor de vaste prijs van €25. Met de topmuzikanten van Brussels Jazz Orchestra, de vurige hiphop van Poetic Pilgrimage en de indringende stemmen van Junior Akwety, Onika Meugens-Henderson en Muhammet Sahan, staat dit veelgeprezen theaterconcert garant voor muzikale wereldklasse!

Alle inkomsten gaan integraal naar de actiegroep Deux Euros Cinquante. En blijf gerust wat plakken aan de bar want ook die opbrengst storten we door. “Deux Euros Cinquante” vertrekt vanuit het idee dat iedereen een bijdrage kan leveren, hoe klein ook, voor een menswaardigere opvang van vluchtelingen en mensen zonder papieren.

Twee euro vijftig staat voor het bedrag dat de vereniging nodig heeft per voedselpakket, om een gezonde maaltijd te verschaffen aan de vluchtelingen die overal in Brussel – en vooral rond het Noordstation en het Maximiliaanpark – worden opgejaagd. De actiegroep legt zich uitsluitend toe op het verstrekken van voedselhulp. Zij zamelen geld in om voedsel aan te kopen, dat ze vervolgens per individueel pakket aan de vluchtelingen bezorgen.

Malcolm X is tot op vandaag bron van controverse en inspiratie. Met straffe statements en een onmiskenbaar charisma eiste hij gelijke rechten en kwam hij op voor zijn islamitische geloofsovertuiging. Zijn bewogen leven en scherpe speeches spreken nog steeds tot de verbeelding, en thema’s als identiteit, activisme en religie zijn hier en nu springlevend. Het meertalige theaterconcert Malcolm X vormt een unieke samenwerking van podiumtalent uit Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Londen en daarbuiten. In urban kunstvormen als slam poetry en hiphop vertalen ze de strijd van Malcolm X naar de stad van vandaag. Ze houden tegelijk zijn erfenis én de hedendaagse samenleving tegen het licht.

Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2017. Uit het juryrapport: Voor de weldadige collectieve energie van spelers, slammers en muzikanten. Voor de onvertoonde wisselwerking tussen het confronteren en het verleiden van de zaal, die uiteindelijk resulteert in een staande ovatie. Voor de veelzijdige actualisering van een onderbelichte canon, juist omdat hier heel andere stemmen het woord nemen. Malcolm X is een feestelijk kruisverhoor dat iedereen beroert

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!