Opinie - Peter De Waegemaeker

Beste Theo Francken, ben jij de Vlaamse Trump?

Eerder deze week citeerden de Vlaamse media graag de Amerikaanse krant The New York Times. In die krant verscheen een artikel waarin Theo Francken, naar aanleiding van de Soedan-rel, de Vlaamse Trump genoemd werd. Een terechte vergelijking?

vrijdag 12 januari 2018 14:33
Spread the love

Theo Francken zelf was in ieder geval niet opgezet met de vergelijking en reageerde – hoe anders? – met een tweet, hoe anders. Of hij er daardoor voor zorgde dat het bericht überhaupt in de Vlaamse media werd opgepikt laat ik in het midden, ik heb de chronologie niet onderzocht.

Narcisme

In een artikel in Psychologie Magazine van februari 2017 gaat narcisme-expert Martin Appelo dieper in op de geestelijke gesteldheid van Donald Trump. Hij waarschuwt dat een diagnose stellen adhv wat in de pers verschijnt een gevaarlijke zaak is. Toch verduidelijkt hij een aantal zaken. Iemand die lijdt aan narcisme voldoet aan een aantal kernsymptomen. Ten eerste de neiging zichzelf op te blazen en machtig voor te doen; ten tweede een gebrek aan wederkerigheid, dus geen ruimte laten voor anderen; en ten derde de neiging mensen die kritiek leveren van zich af te stoten en te vernederen.

Appelo herkent deze uiterlijke kenmerken duidelijk in Trump, en ik moet zeggen dat ik ze ook duidelijk in Theo Francken herken. Wat dat laatste punt betreft heb ik zelf trouwens persoonlijke ervaring. Ik heb meermaals kunnen aanschouwen hoe kritische tweets steevast van de twitter van Theo worden verwijderd, en de gebruikers die ze stuurden worden geblocked.

Een cruciaal vierde kernsyptoom is volgens Appelo lijdensdruk. Een instabiele basis die doorgaans haar origine vindt in iemands kindertijd waar er een gebrek is aan aandacht voor de emotionele behoeften van het kind. Daardoor ontstaat een algemeen wantrouwen in andere mensen.

Wat dat laatste punt betreft, kan ik niet oordelen. Ik ken Theo Francken niet persoonlijk en heb al helemaal geen idee van zijn familiale achtergrond. Ik hoop voor hem dat hij uit een warme thuis afkomstig is waar in al zijn fysieke en emotionele noden werd voorzien.

Beleid

Maar de vergelijking met Trump waar de New York Times naar alludeert, gaat natuurlijk niet over de persoonlijkheid van Francken, maar over zijn migratiebeleid.

Wat de Soedan-kwestie betreft, is er intussen al zo goed als door iedereen die iets te zeggen had, gereageerd. Niet in het minste door Francken zelf. Wat dat betreft ben ik er natuurlijk niet in geslaagd om alles te lezen wat er verscheen, maar ik maakte me toch enkele bedenkingen die ik nergens anders ben tegengekomen en waarop ik van Theo toch graag een antwoord zou krijgen:

Ten eerste vraag ik me af waarom iemand die als Soedanees vluchteling uiteindelijk tot in België is geraakt en die duidelijk op de vlucht is voor oorlog en geweld, in eerste instantie al het risico loopt om naar het eigen land gerepatrieerd te worden. Er is namelijk geen onduidelijkheid over de situatie in Soedan, als ik kijk naar het reisadvies dat door Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wordt gehanteerd. Er wordt door de gevaarlijke lokale situatie, formeel afgeraden om naar de regio af te reizen. Maar voor vluchtende Soedanezen gelden er andere adviezen? Misschien komt het omdat ze hier in België liever geen asiel aanvragen. Omdat ze dan helemaal geen kans meer maken om uiteindelijk tot in Groot-Brittanië te geraken. Het land waar ze eigenlijk naar toe willen, omdat er een aanzienlijke Soedanese aanwezigheid is.

Daarnaast beweert Francken dat hij niet anti-immigratie is. Hij is pro-immigratie, op voorwaarde dat het volgens de regels gaat, zowel voor de migrant als voor de ontvangende samenleving. Dus vraag ik me af welke regels die Soedanezen hebben overtreden waardoor ze teruggestuurd werden. En vervolgens hoe het dan komt dat ze tot in België zijn geraakt.

Tot slot wil ik graag de volgende vraag stellen: Theo, hoe komt het toch dat je zo veel energie steekt in twitteren over dit soort dossiers. Nergens lees ik een twitter-bericht dat je energie steekt in het helpen oplossen van de omstandigheden die deze migratiestroom veroorzaken. Je geeft kritiek op het Europese migratiebeleid en stelt dat we niet iedereen zomaar in onze armen kunnen sluiten. Op zich een begrijpelijke stelling. Waar we echter fundamenteel van mening verschillen is dat ik een oplossing zie in het verhelpen van de oorzaken die deze situatie veroorzaken. Niet door prikkeldraad aan de Europese grenzen te installeren en miljoenen euro’s te betalen aan mensensmokkelaars die mee moeten helpen deze grenzen te bewaken.

Want als je eens energie zou steken in de echte oorzaken, Theo Francken, dan was ik je grootste fan. En dan zou je het écht verdienen om de populairste Vlaamse politicus te zijn, en bij uitbreiding misschien gewoon wel de populairste Vlaming, of zelfs Belg voor zover je dat laatste belangrijk zou vinden.


take down
the paywall
steun ons nu!