Jahhavi Kshsarter is een van de 65 vrouwelijke taxichauffeurs van Viira Cabs in Mumbai (Ida Karlsson/IPS)

Indiaas taxibedrijf door en met alleen vrouwen

Jahhavi Kshsarter is een van vijfenzestig chauffeurs in dienst van Viira Cabs, een exclusief vrouwelijk taxibedrijf in de Indische miljoenenstad Mumbai. Terwijl ze vakkundig voorbijrazende auto’s, vrachtwagens en bromfietsen ontwijkt op de Western Express Highway, vertelt ze haar verhaal.

dinsdag 28 november 2017 15:00
Spread the love

“Het verkeer in deze stad is erg onveilig”, zegt Jahhavi Kshsarter. “Ik kan het weten want mijn beide ouders zijn omgekomen in een verkeersongeluk. Ik doe dit werk om rond te komen en om mijn zoon van zes een toekomst te geven.”

Viira Cabs is een taxibedrijf in Mumbai, een stad met ongeveer 22 miljoen inwoners. Er werken enkel vrouwen en dat zijn er vandaag al 65. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht door ondernemer en activiste Preeti Sharma Menon en geldt als een platform voor arme, stedelijke vrouwen. Alle vrouwen in dienst van Viira Cabs krijgen naast een cursus rijvaardigheden ook een opleiding zelfverdedigingstechnieken.Promofoto van Viiaracabs (viiracabs.com)

De volledige vloot rijdt op aardgas en de chauffeurs houden er een bewust veilige en soepele rijstijl op na. In sommige gevallen zijn de vrouwen de enige kostwinners in hun gezin. Kshsarter zegt dat ze met haar baan meer dan 10.000 roepies per maand verdient, wat overeenkomt met 130 euro.

De klanten van Viira Cabs zijn toeristen, inwoners van Mumbai maar ook Bollywoodsterren. Kshsarter ontmoette eerder al Indiaas filmicoon Salman Khan toen ze een vriend van de beroemde Bollywoodacteur van de vlieghaven naar diens appartement moest rijden.

Verbale communicatie en zelfverdediging

Viira, wat ‘moedige vrouw’ betekent, is ook een rijschool. Vrouwen kunnen hier een lessenreeks van 12-weken volgen om te leren autorijden. Er worden ook gerichte cursussen gegeven over veiligheid, verkeersborden, motortechniek, verbale communicatie, vrouwenrechten en zelfverdediging.

Dit inclusieve project heeft twee doelstellingen: voorzien in veilige transportmogelijkheden voor vrouwen én banen creëren voor vrouwen uit arme gezinnen. Tenslotte hoopt Viira ook een impact te hebben op de verkeersveiligheid in de stad, door veilig en defensief rijden aan te moedigen.

Niet zelden wordt er met de vrouwelijke chauffeurs gelachen door mannelijke taxichauffeurs. “Ze zeggen dan dat een vrouw niet kan rijden”, zegt Kshsarter terwijl ze vakkundig en veilig door de ochtendspits navigeert. De straten echoën het geluid van rammelende vrachtwagens en ongeduldig getoeter.Viiracabs leidt zelf zijn chauffeurs op maar biedt ook rijlessen aan voor het publiek (viiracabs.com

Kshsarter werkt al vanaf het begin bij Viira Cabs. Met haar loon kan ze het schoolgeld voor haar zoontje betalen van een privé-school in de stad Pune, op ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Mumbai. Ze bezoekt hem tweemaal per jaar.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie en andere gewelddadige incidenten tegen vrouwen zijn een groot probleem in het openbaar vervoer in India. Het debat dat hierover de afgelopen jaren wordt gevoerd, doet de vraag naar veiliger transport in de grote steden toenemen.

In 2015 werd een Ubertaxichauffeur in Delhi veroordeeld voor het verkrachten van een 27-jarige financieel bedrijfsmedewerkster. De moord en de groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw in een bus in Delhi in 2012 bracht massale protesten op de been en dwong de regering tot het opzetten van een panel om wetgeving over geweld tegen vrouwen te hervormen.

Taxi Company Empowers Women on Mumbai’s Bustling Streets

take down
the paywall
steun ons nu!