NASA-satellietbeeld van 7 augustus 2017 van een veenbrand op Groenland

Klimaatverandering veroorzaakt nu ook branden op Groenland

Op Groenland worden in 2017 ongewoon veel ‘bodembranden’ geconstateerd. Het gaat over uitgedroogde veengronden die ontvriezen en ontbranden door de ongewoon hoge temperaturen.

donderdag 10 augustus 2017 15:08
Spread the love

Tachtig procent van Groenland is bedekt met ijs. Op de delen die in de zomer ijsvrij worden rgebeurt het wel eens dat veengrond ontbrandt. Sinds 2017 is dat aantal echter spectaculair toegenomen, zo blijkt uit satellietbeelden. Vuur verspreidt gemakkelijk zich via droog gras en klein struikgewas. Echte bossen zijn er niet op Groenland.

Experts vermoeden dat de oorzaak van deze toename ligt aan de grotere oppervlaktes van veenbodem, die ijsvrij worden en bij blootstelling aan de zon brandbaar worden. “Branden die op deze manier smeulen, worden vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van veel organische brandstof in de grond”, verklaarde expert Jessica McCarty van de Universiteit van Miami aan de Britse omroep BBC.

Smeltend permafrost

McCarty stelt dat smeltende permafrost (permafrost betekent letterlijk ‘permanent bevroren grond’) heeft bijgedragen aan de brand die momenteel woedt in de omgeving van Sisimiut, een vissersstadje met 5.500 inwoners op de westkust van Groenland.



Aantal geregistreerde veenbranden in IJsland sinds 2002 (tabel Modis.C6)

 Onderzoeker Stef Lhermitte van de Technologie Universiteit Delft publiceerde op 7 augustus een diagram met de meetgegevens van de NASA. Die laat een sterke piek zien sinds 2015, met dit jaar 2017 als uitschieter.

take down
the paywall
steun ons nu!