(Foto met resultaten van de vorige parlementsverkiezingen)
Opinie -

Venezuela en de verkiezingen voor de grondwetgevende vergadering: grote overwinning voor het chavisme

Het werd een grote overwinning voor het chavisme. Meer dan acht miljoen mensen stemden voor de 'constituyente'. Het chavisme haalde nooit tevoren zo veel stemmen.

maandag 31 juli 2017 15:43
Spread the love

Op 30 juli 2017 konden de Venezolanen de leden van de grondwetgevende vergadering (asamblea nacional constituyente) verkiezen. Die volksvergadering, die afgevaardigden zal hebben uit alle gemeenschappen en bevolkingsgroepen, is een initiatief van president Maduro om op een democratische manier van onder uit de ernstige problemen in Venezuela aan te pakken.

Het werd een grote overwinning voor het chavisme. Meer dan acht miljoen mensen stemden voor de ‘constituyente’. Het chavisme haalde nooit tevoren zo veel stemmen. Het is ook een teken dat een meerderheid van het volk achter het initiatief staat. Het illegale plebisciet van de oppositie van twee weken eerder (nog maar eens poging om de Venezolaanse regering ten val te brengen) bracht minder mensen op de been, en de cijfers die ze toen toonden zijn zo goed als zeker overdreven en kunnen niet eens geverifieerd worden, want ze verbrandden alles.

Tegenstanders van het chavisme gaan nu beweren dat de opkomst ‘slechts’ 41 procent was. Maar dat cijfer is ook logisch. Hoewel opposanten ook kandidaat mochten zijn, weigerden ze deel te nemen en de tegenstanders van het chavisme kwamen dus niet opdagen op deze verkiezingen.

Blijkt nu dat het illegale oppositie-initiatief van het plebisciet een zeer domme zet was. Het is nu duidelijk dat het chavisme heel wat meer aanhang heeft dan de oppositie. Ondanks de bedreigingen die ze kregen, gingen ze massaal naar de stembus.

De reactionaire media gaan het echter vooral over die ‘slechte’ opkomst hebben, terwijl er in werkelijkheid nooit meer steun was voor het chavisme dan tijdens deze verkiezingen. We hoorden nu ook al (op de VRT) dat de volksvergadering het parlement zal vervangen en dat daardoor Maduro meer macht naar zich toe wil trekken. Maar de ‘constituyente’ is geen vervanging van het parlement en iedereen mocht eraan deelnemen.

Ook zal er opnieuw “fraude” geroepen worden. Maar ondertussen weet iedereen dat het kiessysteem in Venezuela een van de beste, meest fraudebestendige en meest transparante ter wereld is.

Heel wat media concentreren zich nu ook op het feit dat er opnieuw doden gevallen zijn, en vinden de resultaten van de verkiezingen, de cijfers blijkbaar minder belangrijk. En ja, er vielen de laatste maanden heel wat doden in Venezuela. Slechts een klein deel daarvan kan echter toegeschreven worden aan het wangedrag van de ordetroepen en de daders zullen voor de rechter moeten verschijnen.

Natuurlijk gaan ook heel wat landen deze verkiezingen niet erkennen. Ze hebben het namelijk niet zo voor een participatieve democratie met het volk in een hoofdrol. Want dat is wat deze verkiezingen waren, een mooi voorbeeld van hoe democratie eruit zou moeten zien. Als een deel van de bevolking daar dan niet aan wil deelnemen, dan is dat hun zaak.

Het wordt nu uitkijken hoeveel mensen uit de gemeenschappen – arbeiders, boeren, inheemse bevolking, studenten, vrouwen, LGBTQ’s… – er verkozen werden die verder van de politiek, van de partijen staan dan andere kandidaten, en die het ook niet altijd eens zijn met de beslissingen van de regering. Het wordt interessant om de invloed van de echte grassroots- en arbeidersbewegingen in deze volksvergadering te zien. Ook zeer belangrijk wordt nu de aard van de voorstellen tot grondwetswijziging die er zullen komen. De volksvergadering op zich zal weinig oplossen als het land niet verder richting socialisme gestuurd wordt. De voorstellen moeten later ook nog een referendum passeren vooraleer de grondwet aangepast kan worden. Dat wordt dus afwachten.

Wat we nu al wel weten is dat de gewelddadige acties van de oppositie niet meteen zullen ophouden. Ze leggen zich niet neer bij de resultaten van de verkiezing. Ze leggen zich trouwens nooit neer bij democratische processen. De aanvallen zullen nog heviger worden, ook van heel wat regeringen van andere landen. Er zal nog meer druk uitgeoefend worden op Venezuela en de mediamanipulatie zal nog verder uitbreiden.

De strijd voor de toekomst van Venezuela zal dus verder moeten gaan. De meer dan acht miljoen stemmen zullen ons sterken en zouden ook de internationale gemeenschap tot nadenken moeten aanzetten.

take down
the paywall
steun ons nu!