The Nile Hilton Hotel Incident: een politiethriller tijdens de Egyptische revolutie

The Nile Hilton Hotel Incident: een politiethriller tijdens de Egyptische revolutie

zondag 30 juli 2017 13:00
Spread the love

Een politiethriller tijdens de Egyptische revolutie van 2011

De Zweedse regisseur met Egyptische roots Tarik Saleh brengt met The Nile Hilton Hotel Incident een spannende politiethriller met een maatschappelijke en politieke insteek. De film brengt een uitzonderlijke schets van het alledaagse leven in Caïro in de laatste dagen van het bewind van Hosni Moebarak. Corruptie is er schering en inslag: voor de gewone burger is het een strategie van overleving, terwijl het voor de heersende klasse een manier is om zich schaamteloos te verrijken ten koste van de samenleving – en zelfs weg te komen met moord.

De kijker volgt de politie-inspecteur Nourdin (Fares Fares) die zich in Caïro rond beweegt tussen aan het ene sociale uiteinde de volkse wijken waar Soedanese migranten wonen en aan het andere de golfterreinen van de president en zijn vrienden. Door een politieman zijn hoofdpersonage te maken, weet Saleh de volgende elementen samen te brengen in de film: de problemen van de Egyptische grootstad, de actie en spanning van een misdaadverhaal en de revolutionaire gebeurtenissen van januari 2011.

Vechten voor rechtvaardigheid

Het centrale thema van de film is de strijd voor rechtvaardigheid. Vanuit de geschetste situatie van een land onder het juk van een parasitaire heersende klasse, krijgt de kijker elementen mee om te begrijpen waarom Egyptische jongeren – in navolging van de Tunesische revolutie – de straat op trokken om de val van het regime te eisen.

In het verhaal worden we dan weer meegesleept in de individuele dilemma’s van een politieman op het terrein die in de loop van zijn onderzoek naar een moord opbotst tegen de onrechtvaardigheid van het systeem. Nourdin moet hier de keuze maken tussen het spel mee te spelen en zijn graantje erbij mee te pikken, zoals hij sinds jaar en dag doet, of, vanuit zijn nieuw verworven inzichten – en gebroken gevoelens – te breken met een corrupte instelling die er niet is om “de burgers te beschermen” zoals wordt gezegd, maar om het corrupte regime in stand te houden.

Hoe het verhaal van Nourdin afloopt, verklappen we niet. Hoe het de Egyptische revolutie is vergaan, weten we helaas wel. De verkozen Moslimbroeders met als president Mohamed Morsi konden de verwachtingen van brood, vrijheid en sociale rechtvaardigheid niet inlossen en het leger maakte van de onvrede gebruik om onder leiding van Generaal Sisi in de zomer van 2013 een staatsgreep te plegen. De gewelddadige contrarevolutie van Sisi regeert tot op vandaag en is gestoeld op repressie van politieke tegenstanders en de steun van buitenlandse machten zoals Saudi-Arabië, de VS, Israël en Rusland.

De film kwam uit op 19 juli en is momenteel te zien in Antwerpen (Cartoon’s en UGC), Brugge (Lumière) Brussel (Flagey, Galeries en UGC Gulden Vlies), Gent (Sphinx) en Leuven (ZED).

 

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sap-rood.org

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!