Hoe Spanjaarden de strijd aangaan met banken in hypotheekcrisis

'Families forced to leave’, ‘No som bitxos, som persones’ en ‘Nos quieren echar’ (Ze willen ons eruit gooien). Deze noodkreten lezen we op grote spandoeken die over verschillende balkons hangen, als we de vestiging van PAH naderen in Barcelona. PAH staat voor Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Ofwel: een platform voor de slachtoffers van de hypotheekcrisis. We gaan langs bij een wekelijkse meeting waar burgers die hun huis dreigen te verliezen bij elkaar komen.

zaterdag 22 juli 2017 14:40
Spread the love

PAH is géén dienstverleningsorganisatie waar je bij een medewerker terechtkomt die je bij de hand neemt om je hypotheekprobleem aan te pakken, legt Lucia uit als we haar kort voor de meeting spreken. Het is een platform die mensen met hypotheekproblemen samenbrengt, zodat ze hun verhalen met elkaar kunnen delen en bij elkaar terecht kunnen voor vragen en adviezen. 

‘We gaan er samen tegenaan’
“Het idee is om mensen uit de individuele kernstructuur te halen”, vertelt Lucia. “Iedereen denkt er alleen voor te staan als ie door de hypotheekcrisis wordt getroffen en door de bank uit het huis dreigt gezet te worden. Veel mensen denken ook dat het hun eigen schuld is en schamen zich. “Door in een groep samen te komen hoor je de verhalen van anderen en weet je dat je niet alleen bent en je dat je je niet hoeft te schamen.” Zo wil PAH het taboe doorbreken en mensen weerbaar maken.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten kunnen de mensen bij elkaar terecht voor concrete adviezen. Ze hebben hun papieren bij zich en vertellen in welke fase van de uitzetting ze zitten en wat van hen gevraagd wordt door de bank. Anderen die bijvoorbeeld op dat moment in een verdere fase zitten en die stap al hebben doorstaan, delen hun ervaring en vertellen wat de persoon het beste kan doen. Zo ontstaat er een gemeenschap met het idee: ‘we gaan er samen tegenaan’.
“Wie dreigt er binnenkort uit zijn huis te worden gezet? Jij in oktober? Wie dreigt er al in september zijn huis te verliezen?”, vraagt de moderator. De mensen met de meeste urgentie mogen als eerste aan het woord. Een vrouw staat op en vertelt dat ze van de bank 8 september uit haar huis moet. Ze heeft kinderen en weet niet wat te doen. Een ander vraagt: “Heb je een alternatief adres waar je naartoe kan gaan?” “Nee”, antwoordt de vrouw. “Wel, als je geen alternatief adres hebt, dan kunnen ze je er niet zomaar uitzetten”, weet de ander haar te vertellen. “Je kan het best naar de gemeente gaan”, raadt weer een andere haar aan. Ze kijkt wat timide. Waarop de moderator in het rond kijkt en vraagt: “Wie kan er met deze vrouw mee naar de gemeente?” Een oudere man steekt zijn hand op. Hij heeft zelf het hele traject doorlopen en komt naar de vergaderingen om anderen bij te staan.
Bezettingen

Maar PAH houdt het niet enkel bij wekelijkse meetings. Het platform treedt ook in actie tegen concrete uitzettingen. Het probeert te onderhandelen met banken om tot een betalingsregeling te komen of om de uitzetting uit te stellen tot de familie een betaalbare woonst heeft gevonden. Soms bezetten mensen van PAH een huis om uitzetting te voorkomen en de bank te overtuigen om naar een andere oplossing te zoeken. Met name in de beginperiode ging PAH vaak over tot dergelijke acties. 
Wat PAH nu vooral wil bereiken is een wetsverandering, vertelt Lucia. Op dit moment beschermt de wet te veel de banken. Mensen met een lening hebben amper rechten. Dat moet veranderen, vindt PAH. Eén van hun tactieken is gerichte acties uitvoeren naar de verantwoordelijke politici. Zowel schrijfacties en campagnes als acties voor de woonst van de betreffende politici. 

Het is bijzonder om zo’n assamblea te zien. We zijn helemaal onder de indruk als we buiten staan. Door het probleem samen van onderop aan te pakken, blijven mensen niet in een hoekje achter met hun zorgen. In tegendeel: ze leren meer over hun rechten, waardoor ze assertiever kunnen zijn tegenover de bank en de administratieve diensten. 

Meer info: http://pahbarcelona.org
dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!