Jan Jambon en de zestig imams
Opinie -

Jan Jambon en de zestig imams

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon stond vorige maandag op de trappen van de Beurs met enkele tientallen imams. De organisatoren van die mars blijken nogal een bedenkelijke reputatie te hebben.

donderdag 13 juli 2017 14:20
Spread the love

10 juli aan de Brusselse Beurs, een plek waar het stadsbestuur normaal een betogingsverbod handhaaft, maar nu wordt er toch betoogd. Zestig imams onder leiding van Jan Jambon. Er staan zeker dubbel zoveel flikken opgesteld en een honderdtal nieuwsgierigen. Ik haast mij naar Le Suisse voor een sandwich en nog voor die op is zijn de imams er vandoor. Zijn ze verdwenen zoals indertijd de dansende moslims van Jambon? Ik zoek duiding.

Het tv-nieuws laat twee imams aan het woord – duidelijk geen Belgen – en interviewt ook een rabbijn, Avi Tawil. Wat die man daar doet, wordt niet gezegd. Ook in de krant word ik niet veel wijzer, behalve dan dat de Vlaamse Leeuw soms naar links en soms naar rechts klauwt. We zijn 11 juli.

Ik bekijk de foto’s van het evenement op internet en wie staat daar naast Jan Jambon? Marek Halter, volgens het onderschrift is hij de organisator van het evenement. De man heeft trouwens ook gespeecht.
(Foto: Marek Halter, half verstopt links naast Jambon)

Dat heb ik verdorie gemist, want die man ken ik van vroeger. Pseudo-linkse intellectueel, propagandist voor Israël, indertijd bewonderaar van Golda Meir en Ariel Sharon. Steunde Nicolas Sarkozy met een verkiezingsspotje en vooral bekend leugenaar. Zo zegt hij geboren te zijn in het ghetto van Warschau en er via de riolering uit zijn ontsnapt. Iets wat de historicus Michel Borwitz in het joodse blad, Unser Wort al in 1980 als compleet verzonnen af deed. Wie had het weer over de ‘uitbuiting van de holocaust’ en lanceerde de vroegere Israëlische minister van BuZa, Abba Eban niet de witz: “There’s no business like ‘Shoah’ business.” ?

Halter organiseerde de mars samen met Hassen Chalghoumi, ‘voorzitter van de Conférence des Imams de France’ een schimmige organisatie die niet erkend is door de wel representatieve Conseil Français du Culte Musulman. Maar dat melden de media niet. Die laatste organisatie weigerde trouwens voor de mars op te roepen en blijkbaar heeft Chalgoumi ook bij de Belgische moslims geen goeie naam, want waar een maand geleden nog gesproken werd dat er enkele duizenden moslim sympathisanten zouden opdagen aan de Beurs, stonden daar zo’n 120 mensen, waaronder veel toeristen. Chalghoumi is zowat de ‘imam de service’ van Israël, vooral sinds hij samen met Alain Finkelkraut en op kosten van de Israëlische ambassade in 2012 de zionistische staat bezocht.

De mars kadert dus blijkbaar in de Israëlische propaganda. Zo stelt hun propagandahandboek, Fighting the Media War for Israel: ‘Verwijs er steeds naar dat zowel Israël als het Westen bedreigd worden door het terrorisme.’

En zo komen we terecht bij Rabijn Avi Tawil die o.a. op het VRT-nieuws werd geïnterviewd. De mans is ‘executive director’ van het European Jewish Community Center.
(Foto: Avi Tawil bij European coalition for Israel)

Deze lobbygroep organiseerde samen met de European Coalition for Israel een meeting onder de titel What EU can Learn from Israel (8 december 2016). Een van de initiatiefnemers was Bas Belder van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) – zijn partij ijvert voor een ‘godsregering op basis van de Bijbel’-, lid van de Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers (AECH), vice-voorzitter van de Commissie voor de Betrekkingen EU-Israël, columnist bij Israël Aktueel. Ook de N-VA is lid van die AECH. Zou Bas Belder een goed woordje hebben gedaan bij Jan Jambon om dit evenement mee te sponseren? Of werd het ingefluisterd door onze lokale Marek Halter, Zevi (Michael) Freilich?

take down
the paywall
steun ons nu!