Berta Zúñiga Cáceres tijdens haar bezoek aan Brussel in april 2017 (foto Paula Señán Castellano)

Dochter vermoorde milieu-activiste Berta Cáceres overleeft aanslag, media zwijgen

Zestien maanden nadat haar moeder Berta Cáceres Flores in Honduras werd vermoord, ontsnapte haar dochter Berta Zúniga Cáceres aan een moordaanslag. Sinds de rechtse door de VS gesteunde staatsgreep van 2009 is Honduras het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten, vakbondsactivisten en strijders voor de mensenrechten.

donderdag 13 juli 2017 17:10
Spread the love

Op 30 juni 2017 is de 26-jarige Hondurese mensenrechtenactiviste Berta Zúniga Cáceres nipt ontsnapt aan een moordaanslag. Sotero Chavarría, haar medewerker en bestuurder van de wagen waarin ze na een vergadering reden, had de reflex niet te remmen voor een voertuig dat een riskant inhaalmaneuver uitvoerde, wat waarschijnlijk hun beider leven redde.

Vier mannen met machetes en één met een geweer sprongen uit de wagen maar konden alleen het doorrijdend voertuig beschadigen, waarbij de voorruit werd verbrijzeld. In de wagen zat ook medewerker Asunción Martínez. Tijdens de daaropvolgende achtervolging poogden de daders hun voertuig in een ravijn te duwen, wat eveneens nipt mislukte.

Berta Zúniga Cáceres is de dochter van Berta Cáceres Flores, de 44-jarige mensenrechtenactiviste die op 3 maart 2016 werd vermoord door een doodseskader in opdracht van lokale grootgrondbezitters. Het gerechtelijk onderzoek naar die moord ligt volledig stil. Zij was de oprichter en leider van COPINH, de Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras – Civiele Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras. Zij verzette zich ondermeer tegen de vestiging van een elektriciteitscentrale in haar regio, die zware vervuiling met zich mee zou brengen en niet eens stroom zou leveren aan de omliggende dorpen.

Berta Zúniga Cáceres heeft na de moord op haar moeder onmiddellijk haar rol overgenomen. Daarnaast reist zij de wereld rond voor buitenlandse steun voor hun strijd en voor druk op de regering om een onderzoek toe te laten naar de daders achter de aanslag op haar moeder. Daarvoor was zij onder meer in Brussel in april 2017, waar DeWereldMorgen.be een gesprek met haar had (Zie “Wij zetten de strijd van Berta Cáceres verder”).

Zij heeft in de VS gepleit voor een wet die alle militaire steun aan haar land zou verbieden zolang de zware schendingen van de mensenrechten doorgaan. Democratisch Congreslid Hank Johnson heeft daarover een voorstel ingediend. Een van de voorwaarden in dat wetsvoorstel is een oplossing van de moordzaak op haar moeder en een onderzoek naar alle andere moordaanslagen van de voorbije jaren in Honduras.

In 2016 werden nog twaalf andere milieuactivisten en strijders voor de rechten van de inheemse volkeren – wat in Latijns-Amerika dikwijls dezelfde strijd is – vermoord. Honduras is het meest repressieve regime van het continent. De geringe aandacht van de internationale media voor de toestand in Honduras en voor de bloedige repressie van elke politieke dissidentie is schrijnend, vooral omdat internationale druk wel degelijk een groot verschil kan maken. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!