Beste Minister Geens, schaf het VSO-statuut niet af!
Arnoud Raskin

Beste Minister Geens, schaf het VSO-statuut niet af!

maandag 29 mei 2017 15:59
Spread the love

Beste Minister Geens,

Met enige ongerustheid horen wij de geruchten dat u overweegt om het VSO-statuut (Vereniging Sociaal Oogmerk) te schrappen uit de vennootschapswetgeving. We hopen dat u snel duidelijkheid kan geven welk wettelijk kader u zal creëren voor hybride sociale ondernemingen zoals de onze.

Na jarenlang educatieve projecten voor straatkinderen op te zetten, gefinancierd met giften en donaties, besloten wij in 2008 om ons pure non-profit model te transformeren naar het model van hybride sociaal ondernemen.

De basis motivator was het feit dat wij met onze projectwerking het credo ‘duurzame ontwikkeling’ hoog in het vaandel dragen: iemand in armoede leren vissen in plaats van hem een vis te geven. Wij streven ernaar om mensen op eigen benen te laten staan door hen onafhankelijk te maken van hulpverlening. Maar we beseften dat we het discours dat we predikten niet op onszelf toepasten. Hoe kan je tegen straatjongeren zeggen dat ze hun handje niet moeten blijven uitsteken als je eigen organisatie geen enkele vis vangt en enkel een beroep blijft doen op donaties en subsidies?

Met die redenering in het achterhoofd hebben we de Mobile School Group CVBA VSO opgezet, die met het merk StreetwiZe aan de slag gaat in de Learning & Development markt. Een for-profit die 100% van zijn winsten investeert in de ontwikkelingsprojecten van Mobile School vzw.

… en al zeggen we het zelf, met bescheiden succes. In 2015 droeg ons bedrijf StreetwiZe 86% van de volledige kost van de hybride structuur.

Ondertussen rollen we projecten uit voor straatkinderen in 25 landen wereldwijd. We investeren actief mee in de Europese vluchtelingenproblematiek door projecten op te zetten in Griekenland. We organiseren projecten en campagnes rond ‘Change maker skills’ en burgerschap in ons eigen onderwijs, … en we doen dit alles zonder overheidsfinanciering.

Bovendien creëerden we door risico te nemen en te ondernemen reeds 10 niet-gesubsidieerde jobs. En samen met een groep zelfstandige partners van StreetwiZe zetten we een mooie omzet neer.

Beste mijnheer de minister, wij hebben geen zin om op uw deur te komen kloppen voor subsidies. Wij willen meer ondernemen en meer geld verdienen om meer sociale impact te realiseren.

Mag ik u vragen om ons niet te vergeten! De beweging van sociale ondernemers groeit. We worden dagelijks gecontacteerd door jongeren die verantwoordelijkheid willen nemen. Jongeren met innovatieve ideeën om sociale problemen aan te pakken. En velen onder hen denken niet onmiddellijk aan een ngo-statuut, maar aan sociaal ondernemerschap. Laat ons dit toejuichen en voeden door een duidelijk juridisch en fiscaal kader te creëren om deze beweging te ondersteunen.

Als Belgische B Corporation moedigen we u dan ook aan om u te laten inspireren door het artikel van Dario Chiari, B Lab Europe. Kijk alsjeblieft naar de vele goede voorbeelden in ander landen, zelfs buurlanden die ervoor kiezen om de tijd niet terug te draaien.

Een deel van de oplossing ligt in het faciliteren van de hybride markt waar wij kunnen ondernemen voor een betere, meer duurzame wereld.

Ik kijk uit naar meer nieuws van uw kant.

Met vriendelijke groeten,

Arnoud Raskin

www.streetwize.bewww.mobileschool.org

take down
the paywall
steun ons nu!