Mozambique kan verspreiding van hiv niet stoppen

Mozambique slaagt er niet in de verspreiding van hiv te stoppen. Het aantal besmettingen neemt er toe, de kennis over hoe je besmetting vermijdt, neemt af.

vrijdag 12 mei 2017 16:02
Spread the love

Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid was 13,2 procent van de volwassenen (15- tot 49-jarigen) in 2015 besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Zes jaar eerder, in 2009, was dat nog 11,5 procent.

Vooral het zuiden van het land is hard getroffen. In de provincie Gaza is een kwart van de volwassenen hiv-positief, al ging het aantal infecties daar licht achteruit. In de provincie Maputo steeg het aandeel van besmette volwassenen van 19,8 naar 22,9 procent, in de provincie Inhambane zelfs van 8,6 naar 14,1 procent.

Kennis neemt af

De cijfers zijn gebaseerd op interviews bij 5283 mannen en 7749 vrouwen.

In steden blijken vaker hiv-infecties vaker voor te komen dan op het platteland. En mannen raken vaker besmet dan vrouwen.

Zorgwekkend, zegt de overheid, is dat de kennis over hoe hiv wordt verspreid achteruit is gegaan in vergelijking met 2009. Slechts de helft van de ondervraagden wist dat je het risico kunt beperken door een condoom te gebruiken en door seksuele betrekkingen te beperken tot één, niet-besmette partner.

Antiretrovirale medicijnen

“Hoog-risicogedrag houdt aan”, zei Francisco Mbofana, Nationaal Directeur voor Volksgezondheid, bij de voorstelling van de cijfers. Hij vreest dat de Mozambikanen te veel zijn gaan vertrouwen op antiretrovirale medicijnen, die besmette mensen in leven kunnen houden.

Wereldwijd is het aantal mensen met hiv dat antiretrovirale medicijnen gebruikt, in vijf jaar tijd verdubbeld tot 17 miljoen.

Vooral in oostelijk en zuidelijk Afrika rukt het gebruik van deze medicijnen fors op.

De grotere beschikbaarheid van deze medicijnen heeft het aantal aidsdoden sinds 2010 verminderd van 1,5 miljoen tot 1,1 miljoen.

De Verenigde Naties willen de aidsepidemie tegen 2030 uitbannen, een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

take down
the paywall
steun ons nu!