Amerikaanse artsen niet te spreken over steenkoolplannen Trump

Het executive order waarmee president Trump de Amerikaanse klimaatinspanningen terugdraait, heeft ook ernstige gevolgen voor de volksgezondheid in de VS zelf. Amerikaanse artsenverenigingen en academici spreken van een "vernietigend effect".

donderdag 30 maart 2017 12:21
Spread the love

De beslissing van Trump om het Clean Power Plan van zijn voorganger terug te schroeven, stuit zowat overal ter wereld op onbegrip omdat het de klimaatinspanningen van de VS in het hart raakt en het klimaatverdrag van Parijs op de helling zet. Maar ook in eigen land komt er stevige kritiek, omdat het plan ook gunstig was voor de luchtkwaliteit en dus de volksgezondheid. Het zou jaarlijks 3600 overlijdens, 1700 hartaanvallen, 90.000 astma-aanvallen en 300.000 gemiste school- en werkdagen vermijden.

Artsenverenigingen zijn dan ook hard voor de beslissing. “Als kinderartsen weten we dat je de staat van ons milieu niet kunt scheiden van de impact op de gezondheid van onze patiënten”, stelt de American Academy of Pediatrics, de grootste organisatie van kinderartsen in het land.

“Het Clean Power Plan was een belangrijk stap voor kinderen omdat het oog had voor de gezondheidsaspecten van de klimaatverandering en van een betere luchtkwaliteit. Schone lucht zou geen luxe mogen zijn of bepaald mogen worden door je postcode. We dringen er bij de president en zijn regering op aan om beleid te ondersteunen voor kinderen en gezinnen over het hele land, eerder dan de stappen die we al genomen hebben teniet te doen.”

Verkeerde richting

Eenzelfde toon in de reactie van de verenigingen van longartsen en artsen-specialisten in de VS. “Het besluit doet ons in de verkeerde richting evolueren”, stelt American College of Physicians (ACP). “Het is een terugtrekking uit de inspanningen van dit land om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de klimaatverandering aan te pakken.”

Het ACP wijst op de negatieve gevolgen van de klimaatverandering voor de volksgezondheid: meer aandoeningen van de luchtwegen, meer ziektes die door insecten of via water worden overgedragen en gedragsstoornissen. Ouderen, zieken en armen zijn extra kwetsbaar.

“Een uitstel van verbeteringen in de luchtkwaliteit zijn geen triviale zaak”, zegt De Amerikaanse Vereniging van Longartsen (ATS). “We weten dat blootstelling in de jeugd negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de longen. Door verbeteringen in de luchtkwaliteit uit te stellen, belasten we de kinderen letterlijk met latere gezondheidsproblemen.”

Academici

Ook Amerikaanse academici laten van zich horen. Een van de eerste reacties kwam van Charles Driscoll, hoogleraar Milieu-Ingenieurskunde en auteur van een gezaghebbende studie in 2015 in Nature naar de gezondheidsimpact van het Clean Power Plan. Driscoll en zijn collega’s toonden aan dat de maatregelen om de CO2-uitstoot aan banden te leggen ook goed waren voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid. 

“Als we dit plan annuleren, verliezen we belangrijke gezondheidsvoordelen en ondermijnen we de lange Amerikaanse traditie van innovatie en vooruitgang op het vlak van schone lucht, op een moment waarop we die het meeste nodig hebben”, waarschuwt Driscoll.

take down
the paywall
steun ons nu!