(foto archief)

Wanneer verzorgenden zelf ziek worden van stress en werkdruk

De witte woede kent dinsdag weer een nieuwe opstoot. De non profit-sector vraagt al maanden een nieuw sociaal akkoord. De belangrijkste eisen zijn een volwaardige 13de maand, het behoud van de rimpeldagen en investering in een betere combinatie van zorg en gezin. Verzorgster Marleen Vindevogel vertelt hoe het is om te werken terwijl de druk en de flexibiliteit alsmaar stijgt.

maandag 20 maart 2017 16:51
Spread the love

Marleen Vindevogel werkt al 26 jaar als verzorgster bij Familiehulp. Ze zit momenteel enkele weken thuis na een ongeval en maakt zich zorgen over haar werk dat nu moet verdeeld worden over het kleine team verzorgers.

“Toen ik pas begon in de sector kregen we een halve dag per cliënt. Dat is nu ondenkbaar. We krijgen nog gemiddeld twee uur per cliënt. Het is altijd werken tegen de klok want we moeten op tijd bij de volgende cliënt zijn. Hoe langer we bij de ene blijven hoe minder tijd er is voor de anderen. Reken daar nog het verkeer bij waar je door moet en het zoeken naar een parkeerplaats in de stad”, vertelt Vindevogel die actief is bij het ACV.
 “Ik ervaar de toenemende werkdruk en stress aan den lijve. Het werk is voor mij veel zwaarder geworden. En dat zie ik ook bij de collega’s. Velen krijgen last van hun rug en het aantal langdurig zieken neemt toe”, aldus Vindevogel.

 

“Door de invoering van de landingsbanen en de rimpeldagen bleven de mensen langer in de sector werken en waren er minder zieken. Maar ze hebben nu al de landingsbanen afgeschaft en de rimpeldagen willen ze ook afschaffen. De mensen moeten niet alleen langer werken maar ook veel meer werk verzetten. Dat is onhoudbaar. We willen dat de rimpeldagen behouden blijven en dat ze zelfs uitgebreid worden”, reageert Vindevogel.

“Vorig jaar is er een miljoen bespaard alleen al bij Familiehulp. De mensen moeten alsmaar flexibeler werken. Er zijn meer en meer oudere mensen die graag zo lang mogelijk thuis willen verzorgd worden wat een positieve zaak is.  Maar we kunnen geen kwaliteit leveren aan onze cliënten als er niet geïnvesteerd wordt in de zorg”, besluit Vindevogel.

Na tien jaar van besparingen hopen de vakbonden eindelijk nog eens wat sociale vooruitgang uit de brand te slepen bij de onderhandelingen over een nieuw akkoord. Alleen botsen ze op een muur bij de ministers van Volksgezondheid. In plaats van extra middelen kwam minister De Block met het plan om de rimpeldagen in te perken. Dat zijn extra dagen verlof voor oudere werknemers, die het mogelijk moeten maken om langer te werken. 

 “We krijgen geen enkel engagement, of zelfs budgettaire berekening, van de ministers los. De koffie is best lekker bij de ministers, maar de discussies moeten wel inhoud krijgen. Onze eisenbundel is nochtans in het Nederlands ingediend, ze zouden hem moeten kunnen begrijpen”, zegt Jan-Piet Bauwens, BBTK secretaris voor de Social-Profit.  

 

De nationale betoging van de non-profitsector vindt plaats op dinsdag 21 maart 2017. Vertrek om 10u30 aan station Brusse Noord. Meer info.

 

take down
the paywall
steun ons nu!