Vrouwenactivisten hebben moeite VS binnen te komen

Reisbeperkingen en visaproblemen leidden ertoe dat verschillende delegaties de VS niet zijn binnengeraakt om de jaarlijkse Commissie over de Status van Vrouwen bij te wonen. Deze jaarlijkse VN-bijeenkomst loopt nog tot 24 maart in New York.

donderdag 16 maart 2017 12:55
Spread the love

De reisbeperkingen gaan verder dan het omstreden inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump voor mensen uit zes verschillende moslimlanden. De nieuwe versie van het verbod werd gisteren (woensdag) nog door een federale rechter geblokkeerd.

Toch ondervinden vrouwenrechtenactivisten meer problemen dan anders om zich op internationaal vlak te kunnen organiseren. Zo zouden verschillende vrouwengroepen geen visa hebben gekregen om de VN-bijeenkomst te kunnen bijwonen, anderen rapporteerden een strengere behandeling op de Amerikaanse luchthavens, nog anderen kregen van hun thuisland geen toestemming om naar de VS te reizen.

Videoboodschap

De jaarlijkse Commissie over de Status van Vrouwen is meestal een van de meest bruisende en diverse bijeenkomsten. Honderden overheidsmedewerkers en duizenden delegaties zakken ervoor af naar New York.

“Twee leden van de delegaties uit Bangladesh en Nepal, landen die niet waren opgenomen in de eerste en tweede versie van Trumps reisverbod, zijn er niet in geslaagd om een visum te krijgen”, zegt Sanam Amin van het Asia Pacific Forum on Women, Law and Development (APWLD). “Ook verschillende vertegenwoordigers van middenveldorganisaties uit andere landen werd een visum geweigerd. Dat is nieuw voor ons. Voorheen werd ons nooit een visum geweigerd als we de geloofsbrieven van de Verenigde Naties konden voorleggen”, zegt Amin.

Een activiste uit El Salvador die gisteren een toespraak had moeten houden, koos uiteindelijk voor een videoboodschap. De Egyptische vrouwenrechtenactivisten Mozn Hassan en Azza Soliman konden Amerika niet in omdat hun eigen overheid hen geen toestemming gaf om af te reizen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil geen commentaar geven “op individuele zaken over visa.”

Thema: vrouwen versterken

“Verschillende activisten voelen zich onzeker over het bijwonen van de CSW omdat de Trump-administratie hen een onveilig gevoel geeft”, zegt Jessica Stern van OutRight Action International. “We hebben vrouwen gehoord die zeiden zich zorgen te maken over de behandeling aan de grenzen en op de luchthavens van de Verenigde Staten. Onder meer LGBTI-activisten voelen zich bijzonder onzeker over hun veiligheid.”

Het thema van de huidige CSW is de economische versterking van vrouwen. “Dat zou een onderwerp moeten zijn waar elke regering achter staat”, zegt Stern. “Elke staat heeft er belang bij dat armoede wordt aangepakt ten behoeve van nationale economische ontwikkeling. Iedereen weet dat armoede meer vrouwen treft dus als je hen economisch kunt versterken komt dat ten goede van de gezinnen, de gemeenschappen en uiteindelijk de naties”, zegt ze.

“Tijdens de CSW gaan duizenden experts in dialoog met overheden over vrouwenrechten en gendergelijkheid. Dat is extreem belangrijk”, zegt Stern. “Het is hier dat ze een forum krijgen om te vertellen welke moeilijkheden ze ondervinden van hun eigen overheden en wat ze verwachten van het internationale systeem om hen te ondersteunen in hun strijd.”

take down
the paywall
steun ons nu!