Nederland-fietsland is met het project van de Blauwe Loper niet aan zijn proefstuk toe. De futuristische Nescio-brug voor fietsers én voetgangers in Amsterdam is 780 meter lang (WikiMedia Commons)

Nederland bouwt langste fietsbrug van Europa

De Nederlandse provincie Groningen start na de zomer met de aanbesteding voor de bouw van de Blauwe Loper. Deze fietsbrug zal met zijn 800 meter de langste van Europa worden.

vrijdag 10 maart 2017 16:45
Spread the love

De Blauwe Loper moet een fiets- en voetgangersverbinding worden tussen de dorpen Blauwestad en Winschoten in de provincie Groningen (in het noorden van Nederland, met als hoofdstad de gelijknamige stad Groningen). Nu zijn deze woonkernen nog gescheiden door de A7, het Oldambtmeer en het Winschoterdiep. Naast de langste fietsersbrug van Europa moet de Blauwe Loper tevens een toonbeeld worden van duurzaamheid, bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen en zonnecellen. Aannemers worden uitgedaagd om met een ontwerp te komen dat voldoet aan deze eisen.
De provincie Groningen heeft een budget van zes miljoen euro voor de brug. De gemeente Oldambt draagt 500.000 euro bij, waarmee in totaal 6,5 miljoen beschikbaar is voor het project. Bij de aanleg moet ook rekening worden gehouden met een natuurgebied dat een belangrijk onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland. Ook zal een van de brugdelen beweegbaar moeten zijn om schepen met een staande mast te laten passeren. Verder zal de brug moeten aansluiten op bestaande fietsroutes en een stadspark. Naar verwachting zal de bouw van de Blauwe Loper in 2019 beginnen.

Provincie Groningen: Blauwe Loper

take down
the paywall
steun ons nu!